Iværksætter: Findes dit job stadigvæk i 2030?

Jonathan_L__w
22. okt. 2019 10.00
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

DET KAN VÆRE SVÆRT at forholde sig til et begreb som disruption for den menige dansker. Disruption er ikke desto mindre et vigtigt ord, fordi det handler om fremtiden – herunder om dit nuværende og kommende job.
Spørgsmålet er blandt andet, om den accelererende teknologiske udvikling får betydning for dig og din stilling, samt om der venter en Airbnb eller Netflix lige om hjørnet i din branche.

Fremtidens vindere er forandringsskabende, og ræset starter nu. Hop med på vognen inden det er for sent!
Jonathan Løw, forfatter og iværksætter

Svaret er, at det afhænger af den jobfunktion, du udfylder i dag, samt din villighed til at videreuddanne dig i fremtiden. Jeg har selv en baggrund som serie-iværksætter, marketingchef og innovationschef. I dag holder jeg foredrag og workshops omkring fremtidens arbejdsmarked og disruption, og det gælder også indenfor min verden, at meget vil blive digitaliseret i fremtiden.

LÆS OGSÅ: Danske lønmodtagere er ikke bange for robotter

Qua min erfaring og nuværende job bliver jeg ofte spurgt om, hvorvidt vi eksempelvis bør uddanne flere ingeniører i Danmark, eller om programmering burde være et valgfag i folkeskolen?

Det kan være vanskeligt at give ét entydigt svar på, men som datagrundlag kan man kigge på konsulenthuset McKinsey og deres omfattende studier af hvilke jobs, der har den højeste sandsynlighed for at blive erstattet af nye teknologier indenfor de kommende 10 år. Det vil sige blive disruptet.

Toplisterne ser aktuelt ud som følger (2019):

Top 10 job der vil blive automatiseret, tal i procent.

Fotomodeller 98
Bogholdere 97
Bibliotekarer 96
Kasserer 95
Maskinoperatører 94
Sælgere indenfor retail 94
Kontoransatte 94
Sekretærer  92
Lokomotivførere 89
Økonomer    89

Top 10 job der IKKE vil blive automatiseret, tal i procent.

Politikere 1
Socialarbejdere 3
Ingeniører 5
Pædagoger 5
Folkeskolelærere 6
Advokater 8
Dataspecialister 11
Direktører i små firmaer 12
Politibetjente 14
Matematikere/statistikere 18

DET VIL SIGE, at drømmer du om at tjene fedt på at betræde de fornemme fashion-runways i Paris eller Milano, så skal du altså nok genoverveje, om din højde og tynde krop i stedet kunne bruges til at løbe stærkt med børnene i skolefritidsordningen :-)

LÆS OGSÅ: Du behøver ikke at være som dem i Løvens hule

Tilsvarende vil jeg anbefale langt flere danskere at udvide deres matematiske og statistiske kompetencer, såfremt de fortsat vil arbejde med tal i fremtiden. Det betyder, at løser du i dag simple bogholderopgaver, så er dit job meget truet i fremtiden, hvorimod at en videreuddannelse vil kunne sikre dig en mere specialiseret og ikke så udsat stilling som eksempelvis dataspecialist eller usability konsulent.

I MINE ØJNE peger ovenstående på, at det vil være helt afgørende, at både regeringen og du som individ sætter fokus på mere og bedre uddannelse i fremtiden. Såfremt du ikke kan finde dit eget job på Top 10 listerne ovenfor, så kan du alligevel bruge oversigten til at se et mønster i den type jobkandidater, der vil være behov for i fremtidens arbejdsmarked.
Højrisikogrupper er den type jobs, som teknologi, robotter og lignende sandsynligt vil kunne overtage. Det er derudover også kantinearbejde, køkken- og restaurationsbranchen, transport- og distribution med videre.

LÆS OGSÅ: Fremtidens fagbevægelse skal op på den digitale ølkasse

Omvendt vil dine nuværende eller kommende kompetencer indenfor datateknologi, industriel robotstyring og operation, billed- og lydteknologi med videre. efter al sandsynlighed også være i høj kurs også om 10-15 år fra nu.

Du tænker måske, at 10-15 år er lang tid fra nu, men fremtiden kommer hurtigere end nogensinde før. Det dur ikke længere at være forandringsparat. Fremtidens vindere er forandringsskabende, og ræset starter nu. Hop med på vognen inden det er for sent!

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].