Itskandale: Lars Løkke kendte til risikoen

21. apr 2010
Lars Løkke kendte til risiko for itskandale. Jeg undrer mig. De røde lamper lyste, siger itekspert.

Den daværende finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) vidste, at det meget vel kunne gå galt med et nyt 2, 5 mia. kroners radiosystem til beredskabet. Det skulle sikre hurtigere hjælp til borgerne, men er forsinket på ubestemt tid.

I en risikoanalyse fra januar 2008 underskrevet af Lars Løkke Rasmussen, betegnes det som "højrisikabelt" at få udviklet det vigtige kontrolrumssoftware til radiosystemet.

Høj risiko

"Det samlede risikonivau er vurderet til 4, svarende til høj risiko… den tekniske løsning er karekteriseret ved en høj grad af kompleksitet". (Læs hele dokumentet, side 10)

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Avisen.dk har forelagt risikovurderingen John Gøtze. Han er en af landets førende it-arkitektur-eksperter og har studeret de statslige it-skandaler nøje.

"De røde lamper lyste"

"Som iagttager undrer jeg mig over, at man ikke tog sine egne advarsler alvorligt. Jeg undrer mig. De røde lamper lyste allerede inden, man iværksatte endnu et ambitiøst megaprojekt," siger han.

Advarslerne burde, ifølge John Gøtze, have ført til grundige overvejelser om, hvor vidt staten overhovedet skulle have iværksat projektet. Det er nu kørt af sporet, fordi leverandøren Terma ikke har leveret det software, der er ”nerven” i radiosystemet.

Overdreven tillid

"Desværre er der tendens til, at staten har overdreven tillid til leverandører, som ikke har de fornødne kompetencer. Alligevel går man i gang med at opfinde dybe tallerken i stedet for at benytte radio-teknologier, der virker i udlandet," siger han.

De konservatives retspolitiske ordfører Tom Behnke ønsker en status på forhandlingerne mellem Terma og staten om det forsinkede radiosystem. Behnke mener, at myndighederne fremover må tage ved lære af det private erhvervsliv, når de indgår kontrakter.

Sikkerhedsnettet
  • Sine er en forkortelse for »Sikkerhedsnettet« - et landsdækkende radiosystem skulle gøre det muligt for alle beredskabsmyndigheder at tale sammen.
  • Beredskaberne kan bruge radioerne internt, men de kan ikke få kontakt med hinanden, fordi Terma ikke har leveret den software, der kan forbinde dem via kontrolrum.
  • Den samlede pris for  Sine er 2,5 mia. kr. Terma skulle have haft 300 mio. kr., men har endnu intet fået på grund af problemerne.