Itgigant til 120 ansatte: Skrid hjem!

8. feb 2011, 17:30
Det amerikanske itfirma CSC har onsdag morgen lockoutet 120 medlemmer af fagforbundet PROSA. Strejke nærmer sig.

Overenskomstforhandlingerne mellem det amerikanske it-firma CSC og det danske fagforbund PROSA kulminerede onsdag morgen, hvor CSC/Danmark hjemsendte 120 medlemmer af PROSA - forbundet for it-professionelle.

Formålet med lockouten er i følge PROSA, at CSC vil presse forbundet til at acceptere en lang række krav, der ifølge forbundet vil forringe den lokale overenskomst betydeligt.

Der er tale om nye krav i forbindelse med genoptagelsen af overenskomstforhandlingerne, der blev påbegyndt helt tilbage i 2009.

Se tidslinje over konflikten her.


Strejke er på vej

CSC ønsker ikke at kommentere sagen, så længe der stadig foregår forhandlinger. Forhandlingerne blev genoptaget tirsdag kl. 16.00 i Forligsinstitutionen i København, men brød sammen kl. 21 i går.

"PROSA håber fortsat på, at CSC besinder sig, så det vil være muligt at finde en forhandlingsløsning", skriver PROSA i en pressemeddelelse.

"Gør de ikke det, har PROSA fået grønt lys fra medlemmerne til at udsende andet strejkevarsel, såfremt Forligsmanden meddeler, at han opgiver at opnå et resultat. Lige nu forberedes et strejkevarsel, der rammer så effektivt som muligt, med henblik på at få afsluttet en konflikt så hurtigt som muligt".


CSC’s radikale krav skræmmer PROSA

Listen over krav fra CSC/Danmark er lang, men den centrerer sig ifølge PROSA om fire temaer:

1) Bortfald af tryghedsaftale, der sikrer ansatte kompensation ved fyringer.

2) Bortfald af lønskala og automatisk lønregulering - indførelse af individuel lønfastsættelse.

3) Indførelse af funktionsløn med arbejde i op til 45 timer i gennemsnit over 8 uger uden kompensation. Lønreduktion med 10 procent.

4) Øget effektiv arbejdstid – afspejlet i krav til forringelser omkring frokostpause, seniorordning, fridage, kompensationer mv.


CSC i stormvejr

Det er langt fra første gang, at CSC er endt i konflikt med PROSA, der tidligere har meldt CSC til politiet for at misbruge lavtlønnede indere.

I november 2010 lød meldingen fra Københavns Politi, at de undersøger 78 inderes løn- og ansættelsesforhold hos CSC.

Desuden har CSC de sidste par år været involveret i en række it-skandaler, der har medført massive it-problemer hos SKAT, politiet, folkeskolerne og den digitale tinglysning.