ISS forsvarer udvisning af illegalt ansatte

10. sep 2009, 04:00
En anonym smsbesked fik ISS i England til at angive sine ansatte for illegalt arbejde. Det er var ikke for at jorde fagforeninger, men for at følge loven, siger dansk ISSchef.

Henrik Andersen er øverste chef for ISS i England, der har meldt ni af sine egne ansatte til myndighederne og fået dem udvist. En række politikere anklager koncernen for at udnytte de illegalt ansatte og stritte dem ud, når de samler sig i fagforeninger.

ISS’ officielle forklaring til universitetet er, at det var ISS’ initiativ at kontakte myndighederne, fordi man har fået mistanke om, at nogle af de ansatte var illegalt ansatte.
”Nej, sådan sker det ikke. Myndighederne ringer til os hvert kvartal. De siger, at de gerne vil have lov at komme og tjekke vores lønsystem. (…) De har selvfølgelig lov til at komme ind og tjekke mine medarbejdere. Og der er det ikke noget med, at vi angiver vores medarbejdere.”

Men i et referat fra et internt møde mellem ISS og universitetet, som jeg sidder med, forklarer ISS, at det er jer, der tager kontakt til myndighederne med jeres mistanke, da I får en anonym sms-besked. Hvorfor melder i jeres egne ansatte til myndighederne på baggrund af en besked?
”Du har en officiel forpligtigelse til at tjekke det, uanset om det er en anonym anmeldelse eller ej. Hvis du har viden om, at der er illegale arbejdere på en af dine kontrakter, skal du aktivt tjekke, om det er rigtigt eller forkert.”

Hvorfor har I ikke sørget for at tjekke papirerne ordentligt, inden de blev ansat?
”Kunne jeg garantere for, at jeg kunne genkende, om alle vores 43.000 ansattes pas var rigtigt elle forkert, så ville jeg garantere noget, som jeg vidste positivt ikke kunne lade sig gøre. I England kan du gå ned og købe et pas til 1.000 kroner, og jeg kan ikke se forskel.”

Hvorfor har I tilbageholdt den løn, de har tjent hos jer?
”Hvis de er udvist og væk fra kontrakten, så kan jeg af gode grunde ikke udbetale dem løn.”

Fagforeningen og en række parlamentsmedlemmer beskylder jer for at bruge udvisningen til at skræmme andre ISS-ansatte fra at danne fagforeninger. Hvad er din kommentar til en beskyldning?
”Det vil jeg på det skarpeste tage afstand fra. Der synes jeg, diskussionen går alt for langt. Vi arbejder konsekvent for bedre vilkår for vores medarbejdere. Vi opfordrer vores medarbejdere til at danne fagforening.”

De her folk har kæmpet for at få anerkendt deres fagforening, og fem dage efter det lykkes, bliver de stormet af immigrationsmyndighederne. Hvorfor falder udvisningerne fem dage efter?
”Det har intet med hinanden at gøre. Det kunne være sket fire måneder efter.”

Kan du forstå, at det lyder suspekt, at jeres kontakt til myndighederne starter på baggrund af en anonym sms-besked?
”Jeg ved ikke, om det lyder suspekt. Det er desværre sådan, at illegale i England forekommer i tusindvis, og de bliver angivet på forskellig hvis. Hvis du ser en kriminalitet, har du en forpligtigelse til at angive det. ISS og jeg kan ifølge engelsk lov få markante bøder, og jeg kan ryge i fængsel, hvis ikke vi tager hånd om illegal arbejdskraft.”

ISS har hyret de illegale, og de har taget ansættelse hos jer. Hvordan kan du forsvare, at det er jer, der kommer helskindet ud af det, og dem, der havner i Bogota to dage senere uden en krone på lommen?
”Jeg synes ikke, vi er kommet helskindet ud af det. Vi har det dårligt med, at sådan nogle ting kan foregå og vil foregå. Og jeg er ked af det. Men jeg kan ikke hindre, at folk kommer med falske papirer. Men når jeg opdager en ulovlighed, så skal jeg korrigere den.”