Tæt på verden: Israel saboterer fredsforhandlinger

22. okt 2013, 16:02
Ny voldsom stigning i antallet af illegale bosættelser og boliger i Palæstina. Kan stoppe forhandlingerne om fred.

De palæstinensiske myndigheder på Vestbredden rapporterer, at antallet af israelske bosættelser er steget 70 procent i årets første halvdel til 1.708 nye boliger. I samme periode sidste år opstod 995 af slagsen, alle illegale efter international ret.

Godt nok er der forhandlinger imellem Palæstina og Israel med netop et stop for bosættelser som et centralt emne og godt nok siges premierminister Netanyahu at have beordret et stop for disse handlinger, men de foregår alligevel udenfor hans politiske rækkevidde.

Ikke overraskende har den palæstinensiske chefforhandler, Saeb Erekat, ladet vide, at den israelske politik er en sabotage af forhandlingerne, der efter flere års stop er knirket i gang i sommer.

På nuværende tidspunkt er der mange etablerede kolonier med bosættelser, men de nye oprettes udenfor disse eller tæt ved den militære beskyttelse af samme. I dag bor allerede en halv million jøder på den besatte Vestbred.

Meget store dele af Vestbredden er besat af israelsk militær som en såkaldt sikkerhedszone efter Oslo-aftalerne. I de igangværende forhandlinger kræver palæstinenserne, at alle disse soldater forlader deres land. Det nægter Israel.

 


Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.