Tæt på verden: Isoleret stamme fordrevet af narkogangstere

12. aug 2011, 10:31
I februar glædede hele verden sig over et genfundet isoleret stammefolk i Amazonas. Nu er de forsvundet efter møde med narkogangstere.

Da en peruansk isoleret indianerstamme blev filmet fra luften i februar undrede hele verden sig over det forunderlige ved, at folkeslag stadig lever i regnskoven uden kontakt med alle os andre. Stammen havde været forsvundet i tre år.

Nu er de i henhold til Survival International fordrevet af svært bevæbnede narkogangstere.

Stammen, som blev fundet på grænsen mellem Peru og Brasilien, har ikke noget navn, men den er nu en f ca. 100 stammefolk, der lever beskyttet fra moderne kultur.

Bevæbnede mænd

De isolerede folkefærd, som skabte overskrifter over hel verden i februar, blev beskyttet af vagter på centrale steder i regnskoven. En gruppe svært bevæbnede mænd, som menes at være narkogangstere, har smadret et vagtstation og dens udstyr.

På en rygsæk efterladt af de fremmede fandt man et pilehoved, der viser, at der har været kamp mellem de indtrængende og indianerne. Indtil videre er det ikke lykkedes overhovedet at finde stammen igen.

Området ved Rio Envira, hvor stammen holder til, frygtes at være invaderet af narkosmuglere, der sender stoffer ad floden fra Peru til Brasilien. Der er også fundet 20 kilo kokain.

Flere grupper af svært bevæbnede mænd med automatvåben og rifler er set i området. Politi forsøger at finde peruanerne og uskadeliggøre dem, før det går ud over stammefolket.

Man spørger dem ikke

Stammefolk bliver enten fordrevne af illegale skovhuggere, guldgravere eller narkogangstere eller dør i hobetal af smitsomme sygdomme fra bysamfund. Både Peru og Brasilien anklages for at behandle disse folk med ligegyldighed og ikke oprette nok reservater til dem.

Problemet for stammerne og andre oprindelige folkeslag er, at den jord, de bor på kan rumme olie og mineraler udover træsorter, som egner sig til fine møbler i rige lande.

Talrige steder i verden er der konflikter, hvor myndigheder ”glemmer” at tage jordenes retmæssige ejere med på råd, før moderne maskiner ændrer alt for evigt.


Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.