Ironi og tårer på Café Sygemeldt i Silkeborg

11. aug 2011, 15:10
Med Kim Larsensange og plasticbriller til kommunalchefen mødes sygemeldte i Silkeborg for at dele deres oplevelser af byens jobcenter.

En høj, skaldet mand i 40'erne træder ind ad døren i Café Sygemeldt i Silkeborg med et par store, sorte, runde plasticbriller på. Han tager dem af og siger:

"Dem har jeg tænkt mig at give til jobcenterchefen.”

De cirka 25 fremmødte i Café Sygemeldt denne formiddag griner højlydt. De ved alle sammen, hvem der er tale om: chefen for job og borgerservice i Silkeborg.

Træk et nummer

Ham er de sure på, fordi de mener,  kommunen snyder dem for deres sygedagpenge. Han har brug for nye briller, så han kan forstå deres sygedagpengesager ordentligt, mener de. Et høreapparat har også været på tale.

Manden tager plasticbrillerne på igen. ”Træk et nummer, træk et nummer,” siger han og indtager en plads om det store bord, som alle sidder omkring.

300 utilfredse med sagsbehandling

Café Sygemeldt i Silkeborg har eksisteret siden forsommeren. Den blev oprettet efter en periode på tre måneder i foråret, hvor 20-25 sygemeldte hver uge demonstrerede på Torvet i Silkeborg mod den behandling, de har fået i byens jobcenter.

Nu mødes de hver tirsdag formiddag for at dele deres oplevelser af systemet.[pagebreak]

At de sygemeldte i Silkeborg er stærkt utilfredse med behandlingen på jobcenteret er ingen overdrivelse.

Flere end 300 er sure

Det fremgår sort på hvidt af en ny undersøgelse, at 34 procent – flere end 300 personer - er enten utilfredse eller meget utilfredse med sagsbehandlingen i sygedagpengesager i Silkeborg.

”Sagsbehandlingen har været utroligt mangelfuld, når den ellers ikke har glimret ved sit fravær. Mange er uberettiget blevet frataget deres sygedagpenge, fordi kommunen skulle spare penge,” siger David Schiess, en af initiativtagerne til Café Sygemeldt.

Fanget i systemet

De fleste af de sygemeldte har fysiske lidelser som for eksempel rygskader, piskesmæld eller diskusprolaps, mens andre er sygemeldte med psykiske lidelser som stress, angst eller depression.

En af dem er Pernille Natascha Sidorenco, der blev sygemeldt med alvorlig stress.

Hun fortæller, at hun har udviklet invaliderende panikangst ”som en direkte konsekvens af at være fanget i systemet.”

Uden forsørgelsesgrundlag

Rundt om bordet skiftes deltagerne denne formiddag til at fortælle deres historier. Det foregår, som man forestiller sig et AA-møde gør det:

Efter tur fortæller personerne en ad gangen deres historie, og de andre kan komme med spørgsmål eller støttende bemærkninger.[pagebreak]
Omstændighederne taget i betragtning er stemningen generelt ret munter, indtil Berit Østerballe rejser sig for at fortælle sin historie:

Hun har store rygsmerter som følge af en rygskade og har været sygemeldt siden maj 2010.

Kan ikke få kontanthjælp

”For en uge siden stoppede kommunen mine sygedagpenge, selvom min sag stadig ikke er afklaret,” fortæller hun grådkvalt.

”Nu er jeg uden forsørgelsesgrundlag, fordi min mand har indtægt. Jeg kan ikke engang få kontanthjælp.”

Sidemanden rejser sig og giver hende en krammer, inden turen går videre til næste person omkring bordet.

'Det var da dumt'

Helle Jakobsen rejser sig og fortæller:

”Jeg kommer oprindeligt fra Aarhus Kommune, men er flyttet her til Silkeborg nu.”

Længere når hun ikke, før alle andre udbryder:

”Åh nej, det var da dumt. Det skulle du aldrig have gjort.”

Flyt til en anden kommune

Der er en kollektiv forståelse af, at Silkeborg Kommune er det værste sted at få behandlet sin sygedagpengesag. Flere fortæller endda, at de af deres sagsbehandlere i Silkeborg diskret er blevet rådet til at flytte til andre kommuner, hvis de ville have et bedre udfald i deres sager. [pagebreak]

I 2010 fik Beskæftigelsesankenævnet da også næsten lige så mange klager fra borgere i Silkeborg Kommune i sager om forlængelse af sygedagpenge som fra Aarhus Kommune.

Det på trods af, at der bor flere end tre gange så mange mennesker i Aarhus Kommune som i Silkeborg Kommune.

Vi er ikke svage

Tilbage i Café Sygemeldt skal der også synges. Med en vis portion sarkasme stemmer hele gruppen i med en gammel Kim Larsen-sang:

Vi er dem, de andre ikke må lege med.
Vi er det dårlige selskab.
Vi har en svag karakter og en billig fantasi.
Det' da godt at vi blev født, før aborten den blev fri.

”Det er sådan, vi har det, når vi er nede på kommunen,” fortæller David Schiess.

Pernille Natascha Sidorenco, en anden af initiativtagerne til Café Sygemeldt, tager over og forklarer:

”Vi er værdige, selvstændige mennesker, der kommer fra et arbejdsliv. Det er ikke, fordi vi er svage mennesker. Vi har bare mødt en modstander, der er større, end vi kan klare. Hvor meget kan man forvente af et menneske, før det knækker?”