Tæt på verden: Irans atomanlæg er blevet inspiceret

9. dec 2013, 12:34
Første FNinspektion af Irans kontroversielle aanlæg er sket i weekenden.

FN-inspektører kom søndag på visit i Irans kontroversielle Arak-tungvands installation for at se, om der bliver produceret beriget uran til brug i kernevåben. Visittet er en del af aftalen indgået i november, der i løbet af seks måneder skal føre til en aftale mellem Iran og kernevåbenstaterne.

Hermed er processen i gang og ikke mere blot et stykke papir.

Barack Obama måtte forsvare sin aftale heftigt lørdag ved en konference. Han mener, at der ersikkerhedsforanstaltninger i den, som ikke fandtes i tidligere havarerede aftaler med andre magter (Pakistan og Nordkorea), der ønsker kernevåben.

På begge sider af forhandlingsbordet er der voldsom modstand og skepsis. Det gælder fra USAs og vestens side Israel og mange republikanske medlemmer af kongressen – og på Irans side, hvor mange kritikere mener, at præsident Rouhani sælger ud af sit lands selvbestemmelse og har slugt en giftpille.

Overfor AP indrømmer Rouhani, at et mål er at få stoppet de kvælende sanktioner. Det handler om befolkningen ret til fornuftige livsvilkår. Sanktionerne smerter voldsomt i Iran. “Centrifugerne må spinne, men det må folks liv og landets økonomi også,” sagde han. “Uden økonomisk styrke vokser vores nationale styrke ikke.”

Aftalen

BBC minder os om, at Iran har lovet i seks måneder ikke at fyre op under Arak-reaktoren, der formodes at kunne producere plutonium, men som Iran fastholder er til research formål og fredelig energiudvinding.

For at åbne dørene for FN modtager Iran til gengæld lettelse i blokeringer til en værdi af 7 milliarder dollar.

Alle andre end Israel er tilfredse med aftalen. Barack Obama løftede sløret for de hemmelige forhandlinger overfor Israels noget bestyrtede premierminister Netanyahu under et besøg i Washington.

Det amerikanske medie Daily Beast offentligjorde den 8. november en artikel, der afslørede, at USA i længere tid havde forhandlet hemmeligt (Wall Street Journal) og allerede havde undladt at introducere nye sanktioner imod præstestyret efterfølgende juni-valget af præsident Hassan Rouhani.

USA og andre lande har systematisk isoleret Iranske banker og indflydelsesrige personer samt erhvervsfolk fra det globale finanssystem, hvilket har været til voldsom gene for blandt andet Irans olieeksport.

Op til aftalen antydede Obama, at han var parat til at slække for værdier af 10 milliarder dollars i sanktioner, men både israel og den konservative kongres stejlede ved tanken, skrev Daily Beast.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.