Tæt på verden: Iraks vicepræsident eftersøgt globalt

9. maj 2012
Anklager om terror er opdigtede som del af religiøs magtkamp, siger vicepræsidenten.

Iraks myndigheder har sat alle internationale sejl til for at finde og arrestere vicepræsident Tariq al-Hashimi, der er anklaget for terror. Han er nu ikke svær at finde. Han boede indtil for kort tid siden i en officiel tyrkisk gæstebolig.

Efterlysningen via det internationale politisamarbejde Interpol er en udløber af meget reelle problemer i Irak mellem de to muslimske retninger shia og sunni.

Sunni i Irak beskylder premierminister al-Maliki for at forsøge at fordrive dem fra magt-delingen mellem de to religiøse retninger i landet.

Den flygtede vice-præsident tør ikke vende tilbage till Irak, fordi han ”ikke stoler på retssystemet”. Dømt for anklagerne, ville han formentlig blive henrettet.

Voldsomme anklager

Konflikterne mellem den shiia-ledede regering og sunni-vicepræsidenten kulminerede i december, hvor al-Hashimi flygtede fra sit embede anklaget for terrorisme i sit eget land. Han søgte til det halv-autonome kurdiske område i det nordlige Irak.

Anklagerne imod Tariq al-Hashimi er alvorlige, idet premier minister Nuri al-Maliki anklager han for systematisk at organisere og finansiere bombeangreb i Irak. Anklagen er på 150 angreb i perioden 2005-11.

Den eftersøgte vicepræsident påstår, at beviserne er fabrikerede eller fremtvunget ved tortur af tre uskyldige sikkerhedsvagter.

Sunni-lederen al-Hashimi har nydt beskyttelse af ikke bare kurdernes leder men også af myndighederne i sunni-styrede lande som Qatar og Saudi Arabien. Han har mødt Tyrkiets premierminister Erdogan.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.