Iraks regering fyrer kontrolmedarbejdere

19. nov 2008
Iraks premierminister, Nouri Kamal alMaliki, fyrer systematisk de kontrolmedarbejdere, der skal afsløre korruption i regeringen.

For at undgå korruption i ministerierne beordrede den amerikanske besættelsesmagt i Irak, at der skulle indsættes kontrolmedarbejdere, der skulle afsløre uregelmæssigheder.

Det brød de sig dog ikke ret meget om i det irakiske bureaukrati. I hvert fald er premierminister Nouri Kamal al-Maliki begyndt at fyre alle kontrolmedarbejderne systematisk.

Oplysningen er blevet bekræftet af talsmænd fra både den irakiske regering og Det Hvide Hus. Afsløringen kommer samtidig med, at der begynder at komme oplysninger frem om korruption fra de irakiske myndigheder.

For eksempel har en tidligere politichef for nyligt bevidnet for Kongressen, at ikke mindre end 13 mia. dollars (76,5 mia. kr.) af midlerne til genopbygning fra USA er forsvundet på grund af svindel, underslæb, tyveri og spild fra irakiske embedsmænd.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

En af de fyrede, Hassan al-Safi, har universitetsgrader i jura, økonomi og revision.

"Hvis jeg ikke er kompetent, så bevis det," siger han til nytimes.com og oplyser, at han allerede har lagt sag an mod regeringen for at få dem til at ændre deres påstand om, at han ikke gjord sit arbejde godt nok.

-Newspaq

faktaboks