Forsvarsminister Trine Bramsen (S) uddelte mandag den nystiftede pris som 'Årets Veteranvirksomhed' til sikkerhedsfirmaet Securitas A/S, der har mere end 50 veteraner ansat. Foto: Kristoffer Nordskov/A4 Medier

Minister vil indføre særlig ordning til syge veteraner: Systemet modarbejder sig selv

5. feb, 06:05
PTSD-syge soldater risikerer at blive straffet for at arbejde, og det skal der rettes op på med en særordning, lyder det i et udspil fra forsvarsminister Trine Bramsen (S). Forslaget er som et hæfteplaster på et brækket ben, mener talsmand for veteraner.

Veteraner med PTSD bliver alt for ofte ramt af jobcentrenes rigide regler. Hvis de arbejder i de perioder, hvor de har det godt, risikerer de at miste de ydelser, som er deres forsørgelsesgrundlag, når de har det dårligt.

Derfor vil forsvarsminister Trine Bramsen (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) indføre et såkaldt 'wildcard' til PTSD-ramte veteraner, så ikke de skal frygte at blive frakendt sociale ydelser, fordi de i perioder har for mange arbejdstimer. 

LÆS OGSÅ: De får veteraner i god gænge: Danmarks bedste veteran­arbejdsplads

Det fortæller forsvarsminister Trine Bramsen til A4 Arbejdsliv.

- Det er et indbygget problem i den måde, vi tildeler ydelser til skadede veteraner på. Man må helst ikke have det godt for længe, for så mister man sin ydelse og dermed sit sikkerhedsnet. Derfor skal vi for gruppen af syge veteraner sikre, at de kan arbejde, når de har det godt, og at de fortsat kan være på en ydelse, når de har det dårligt - uden at de mister den, fordi de har arbejdet for meget, siger hun.

PTSD - posttraumatisk belastningsreaktion - er en psykisk lidelse, der opstår som følge af voldsomme og traumatiserende oplevelser. Soldater, der er udsendt på internationale missioner, risikerer i særlig grad at udvikle PTSD, da tjenesten ofte indebærer væbnede konfrontationer og angreb på danske soldater, oplyser Veterancentret.

LÆS OGSÅ: Efter dødsulykke: Massive sikkerhedsproblemer i stort altanfirma

Har man kronisk PTSD, har man perioder, hvor symptomerne øges, og man kan have det så skidt, at man ikke kan gå udenfor en dør. Men der er også perioder, hvor lidelsen er mildere, og man sagtens kan passe et arbejde og samtidig være for eksempel frivillig fodboldtræner, siger forsvarsminister Trine Bramsen. Men det har beskæftigelsessystemet svært ved at håndtere:

- Systemet modarbejder simpelthen sig selv. Det er en af de ting, vi meget konkret kan ændre på, og som jeg sammen med beskæftigelsesministeren har sat mig for at ændre, siger forsvarsministeren.

Veteraner: Forslag er et hæfteplaster til et brækket ben

Hos Veteranalliancen, der er en paraplyorganisation af veteranforeninger, støttegrupper og græsrødder, bliver forslaget om et wildcard ikke godt modtaget. I alliancen kender man godt til problemet med PTSD-ramte veteraner, der er mere arbejdsduelige i nogle perioder end andre.

Men det samme gør sig gældende for tusindvis af andre mennesker med lignende lidelser og udfordringer, fortæller talsmand og Balkan-veteran Claus Stenberg, der har arbejdet med udsatte veteraner i flere år.

- Det her er endnu en måde, hvor ministeren ubevidst kommer til at stigmatisere veteraner ved at sige, at der skal tages helt særlige skånehensyn og laves særregler for veteraner. Hver eneste gang man laver særordninger og særlove og andre hæfteplastre til et brækket ben, får man for det første ikke løst det grundlæggende problem. Og for det andet gør man, at flere kan pege fingre ad os veteraner og sige: 'I får særbehandling, lige så snart I vifter det skide veterankort'. Det er faktisk ret stigmatiserende for os, siger han.

Kunne hun få det system til at virke, ville vi hylde hende som den store helt
Claus Stenberg, talsmand og veteran

Forslaget får derimod en positiv modtagelse fra Soldaterlegatet - en fond, der arbejder for at støtte psykisk og fysisk skadede veteraner, der har været udsendt på militære missioner for Danmark. En wildcard-ordning til PTSD-ramte soldater lyder som det helt rigtige, siger bestyrelsesformand Peter Højland.

- I Soldaterlegatet har vi arbejdet med psykisk traumatiserede soldater i ti år. Vores erfaring er, at jo hurtigere, de kan komme ud og leve nogenlunde normalt, jo større er sandsynligheden for, at de hurtigere vender tilbage til et normalt liv. Det er det, der er det allervigtigste for dem – at få traumerne på afstand, siger han. 

Peter Højland understreger, at man ikke har set det konkrete forslag endnu, men at ideen ligger i tråd med flere af de projekter, Soldaterlegatet støtter, der handler om at få skadede veteraner i arbejde.

Minister bør starte med soldaters arbejdsskader

Claus Stenberg fra Veteranalliancen er dog enig med forsvarsministeren i, at jobcentrene ikke er indrettet til at have med borgere at gøre, der siger, at i nogle uger kan jeg arbejde 37 timer og i andre uger kan jeg arbejde nul.

- Vi har et beskæftigelsessystem, der ene og alene måler folks arbejdsevne i, hvor mange timer de kan arbejde om ugen. Men når man har PTSD og lignende lidelser, er det svært at svare entydigt på det spørgsmål. Det kommer an på, hvordan man har sovet om natten, er det noget, man skal lave hver dag, får man den rigtige medicin, passer man sin psykologbehandling, hvordan ser det ud på familiefronten? Og det kan systemet ikke håndtere, siger Claus Stenberg. 

Men det er ikke et problem, der er unikt for veteraner eller for mennesker med PTSD, påpeger han. Desuden ville ordningen kun tilgodese en meget lille gruppe. Hvis forsvarsministeren virkelig vil gøre noget godt for veteraner, er det et helt andet sted, hun skal tage fat, mener Claus Stenberg:

- Det er da helt fint, at Trine Bramsen sætter gang i en tværministeriel indsats. Men vi synes, at hun bør starte med arbejdsskadeområdet, som vi har kæmpet med i årevis, og som væsentligt flere veteraner er påvirket negativt af. Dér kan hun fandme gøre en forskel sammen med beskæftigelsesministeren. Kunne hun få det system til at virke, ville vi hylde hende som den store helt, siger Veteranalliancens talsmand.

Veteraner klarer sig godt - bortset fra mindre gruppe

Overordnet set går det rigtig godt med at få veteraner i arbejde. Faktisk klarer de sig bedre end den gennemsnitlige befolkning, fortæller psykolog Andreas Elrond fra Veterancentret, der har skrevet ph.d .om veteraners tilknytning til arbejdsmarkedet. 

- Statistikken viser, at veteraner har større chance for at komme i arbejde og mindre risiko for at miste arbejdet. Et simpelt udtræk viser, at ca. 94,8 pct. af veteranerne kan klassificeres som værende i arbejde, mod ca. 91,1 pct. i et sammenligneligt befolkningsudsnit, siger han.

Dog er der en mindre gruppe af veteraner, der har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet. Det er som oftest de soldater, der har en PTSD-diagnose - blandt den gruppe viser udtrækket, at ca. 68,5 pct. er i arbejde. 

- Der er en marginaliseret gruppe af veteraner, der har det svært. Vi har at gøre med folk, der engang har været så fit, at de kunne klare en udsendelse, men nu er særligt udsatte, siger Andreas Elrond. 

Tallene for PTSD-ramte veteraner vil blive yderligere undersøgt og sammenlignet med den generelle befolkning i en kommende undersøgelse fra Veterancentret.