120560825_653602035566857_7701885614152284470_n
Social debattør Lena Dahl Møller er utilfreds med størrelsen på den sommercheck, som 2,2 millioner danskere i løbet af de næste uger får ind på kontoen. Hun ser den som en hån mod danskere på overførselsindkomst. Foto: Privatfoto

Utilfreds med check på 1000 kroner: 'Hvorfor bliver vi kaldt utaknemmelige?'

1. okt 2020, 14:50
Debattør Lena Dahl Møller er træt af at blive udskammet over sin utilfredshed med den sommercheck på 1000 kroner, som i disse dage løber ind på kontoen hos danskere på overførselsindkomster. Ifølge hende er checkens størrelse med til at sætte kroner og øre på deres værd for samfundet.

I dag får 2,2 millioner danskere tilsendt en gave. 1.000 skattefrie kroner, der bliver sat direkte ind på kontoen.

Den såkaldte sommercheck, er en del af regeringens samlede genopretningspakke, som skal booste økonomien efter et halvt år med corona, restriktioner og national nedlukning. 

Men mens det på mange kan lyde dejligt med en pengegave i en krisetid, er flere danskere utilfredse med sommmercheckens størrelse. Blandt andet teknisk assistent og social debattør Lena Dahl Møller fra Brovst.

LÆS OGSÅ: Opsang til håndværker-elever: 'Lad være med at gøre som vi gjorde'

Hun ser nærmere pengene som en hån af de mange danske ydelsesmodtagere:

- Vi kan jo se, hvor mange penge, der ellers bliver givet til alt andet her i samfundet. Det fosser ud med hundredevis af millioner til erhvervslivet i hjælpepakker. Hvorfor er der ikke kommet en hjælpepakke til de reformramte, der har det allerhårdest, og som jo også har haft øgede udgifter under nedlukningen? siger Lena Dahl Møller og fortsætter:

- Der skal ikke herske nogen som helst tvivl om, at jeg er stor tilhænger af hjælpepakker til erhvervslivet. Det er jeg ikke modstander af. Tværtimod, mener jeg, at det er nødvendigt med hjælpepakkerne, og jeg synes, at det er meget vigtigt, at vi forsøger at redde vores arbejdspladser.

- Men når Mette Frederiksen på tv siger, at hun ikke engang vil sige loft over hjælpepakkerne til erhvervslivet, kan man undre sig over, at hun ikke har gjort noget ved fleksjob- og førtidspensionsreformerne, siger Lena Dahl Møller.

Din mening

På A4 Arbejdsliv vil vi rigtig gerne dele din mening om arbejdslivets udfordringer og idéer til løsninger med vores andre læsere. Så send et debatindlæg til [email protected] - husk gerne et foto.

Utilfredshed skyldes årelang nedprioritering

Ifølge Lena Dahl Møller er der en dybereliggende årsag til utilfredsheden med de 1.000 kroner.

En årsag, der skal findes i den årelange nedprioritering af målgruppen - dem på overførselsindkomst - der ifølge hende har fundet sted i et utal af 'asociale og ulighedsskabende fattigdomsreformer' såsom kontanthjælpsloftet og halveringen af dagpenge- og sygedagpengeperioden.

- Vi har oplevet nedprioritering efter nedpriotering fra skiftende regeringer med alle de her fattigdomsreformer. Og så synes jeg ærligt talt, at den (sommerchecken, red.) sender et kraftigt signal om, at det er endnu en nedprioritering, siger Lena Dahl Møller.

Kan du forstå, hvorfor nogle kan komme til at tolke jeres vrede som utaknemmelighed, når nu det er en håndsrækning?

 - Ja, men jeg tror, det handler meget om, at man ikke sætter sig ordentligt ind i vores situation, at vi ofte heller ikke bliver hørt i medierne, og at mange ikke har ressourcerne til at stå frem. Der er jo rigtig mange ting gennem tiden, som sagtens kunne modargumenteres, men aldrig bliver det.

Vi skal være tilfredse uanset beløbet, uanset dit og uanset dat. Når man får, må man ikke have en holdning til det 
Lena Dahl Møller, social debattør

Men kan man tillade sig at være skuffet over 1000 skattefrie kroner?

- Hvorfor skulle vi ikke have lov til at være utilfredse med, at man ikke engang kan leve op til kriterierne i grundloven om, at samfundet skal tage hånd om de svageste? 

- Og kan man tillade sig som regering at sige, at vi har et sikkerhedsnet og en bestemmelse i grundloven, men vi lever faktisk ikke rigtig op til den? Er der nogle, der stiller spørgsmålstegn ved det?, siger Lena Dahl Møller og fortsætter:

- Det er som om, at vi ikke må være utilfredse. Vi skal være tilfredse uanset beløbet, uanset dit og uanset dat. Når man får, må man ikke have en holdning til det. Og det, synes jeg ikke, er okay. Vi vil gerne tages seriøst. 

Checken burde ses i relation til øgede udgifter

Hvor stor sommerchecken i stedet burde have været, har Lena Dahl Møller svært ved at give et konkret bud på. Der er jo forskel på, hvor meget og hvor lidt nød folk lider. 

Men, siger hun:

- Jeg synes, den burde ses i relation til de øgede udgifter, folk har haft.

- Eksempelvis er der rigtig mange, der har hentet mad i de her stop madspild, fordi de ikke har penge nok til mad. Men det har været lukket under nedlukningen. Der er også syge og kronikere, der har måttet isolere sig og derfor har været tvunget til at handle over nettet. Det giver øgede udgifter til fragt, siger Lena Dahl Møller og nævner desuden ekstra udgifter til transport for kronisk syge samt øgede udgifter til medicin.

LÆS OGSÅ: Politikere uenige om seksuel chikane: For meget snak og for lidt handling