20190917-193935-L-1920x1279we
Venstres undervisningsordfører, Ellen Trane Nørby, mener, at man under forhandlingerne om flere praktikpladser bør lægge pres på den offentlige sektor. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Tidligere V-minster om praktikmangel: 'Det offentlige skal levere lige som det private'

24. sep 2020, 16:00
Den offentlige sektor har svigtet ved ikke at leve op til deres ansvar i forhold til at skabe flere praktikpladser til erhvervsskoleelever. Ifølge Venstre bør en forpligtende aftale og mere gennemsigtighed derfor være en del af de igangværende trepartsforhandlinger.

Det er pinligt, at den offentlige sektor, der grunlæggende skulle gå foran og være et godt eksempel, ikke har leveret og skabt flere praktikpladser til de mange tusinde erhvervsskoleelever, der hvert år forgæves forsøger at finde en.

Det siger Venstres undervisningsordfører, Ellen Trane Nørby, på dagen, hvor arbejdsmarkedets parter og regeringen for tredje gang mødes til forhandlinger om, hvordan man styrker erhvervsskolerne. 

- Man kan pege nok så meget af, at der er steder i den private sektor, hvor der ikke bliver leveret. Men dem, der i høj grad har underperformet, det er den offentlige sektor. Det offentlige har rundt regnet ikke skabt flere praktikpladser fra 2016 og frem, siger hun og fortsætter:

Det offentlige skal levere

Og det offentlige halter da også bagefter.

Tager man afsæt i tallene fra 2016, er antallet af praktikpladser ganske vist steget hvert år, samtidig med at antallet af elever, der ender i skolepraktik, fordi de ikke kan finde en praktikplads, er faldet drastisk. Men den udvikling kan næsten udelukkende tilskrives de private virksomheder.

Som det ser ud i dag, står den private sektor nemlig for 9 ud af 10 oprettede praktikpladser, mens det offentlige kun for står for 1 ud af 10. 

Det, selvom det offentlige ifølge en uddannelsesstatistik fra Styrelsen for IT og Læring burde stå for 2 ud af 10 praktikpladser - set i forhold til, hvor mange faglærte medarbejdere, der er ansat i henholdsvis den offentlige og private sektor.

Din mening

På A4 Arbejdsliv vil vi rigtig gerne dele din mening om arbejdslivets udfordringer og idéer til løsninger med vores andre læsere. Så send et debatindlæg til [email protected] - husk gerne et foto.

Ellen Trane Nørby konkluderer, at den offentlige sektor ikke har levet op til den trepartsaftale, som parterne indgik tilbage i 2016. Det er sektoren nødt til, hvis man skal sikre praktikpladser nok til de mange erhvervsskoleelever. 

- Det handler om rimeligheden over for de unge mennesker, der starter på en erhvervsfaglig uddannelse eller måske godt kunne tænke sig at gå den erhvervsfaglige vej. Måske lader de være, fordi deres forældre siger, at det er mere sikkert at tage gymnasiet, siger hun og fortsætter:

-Derfor er det offentlige også nødt til at begynde at levere på praktikpladser, ligesom vi aftalte i 2016. For det at nå i mål med at få en garanti på praktikpladsområdet forudsætter, at både de offentlige og private arbejdsgivere leverer på den aftale, der blev indgået, siger Ellen Trane Nørby.

Men er det ikke ligegyldigt, hvem der opretter pladserne - bare der bliver oprettet flere praktikpladser til de tusindvis af eleverne, der stadig går uden praktikplads?

- Nej, jeg synes ikke, det er ligegyldigt, for så er vi jo tilbage ved, at hele grundlaget for aftalen i 2016 var, at nu skulle alle til at levere, og dem der ikke leverede, de måtte betale. 

Større gennemsigtighed er løsningen

Spørger man Ellen Trane Nørby (V) er en af de helt centrale problemer, at strafsystemet ikke fungerer, som det burde.

- Man kan se, at strafbonussen i den offentlige sektor ikke virker, fordi det ikke gør ondt på pengepungen på samme måde, som det gør ude i en privat virksomhed, siger Ellen Trane Nørby (V).

Ifølge hende er der i stedet brug for en større gennemsigtighed i forhold til, hvilke brancher, kommuner og regioner, der ikke leverer. 

- Hvis man hvert halve år - når man gjorde status på aftalen - også havde fokus på, hvor i den offentlige sektor der ikke bliver leveret, vil det have den her pres-effekt, som vi oplever, der ikke er i dag, fordi der ikke er den samme monitorering og følgen op på, hvorvidt de offentlige arbejdsgivere reelt leverer de elevpladser, som de qua deres antal faglærte ansatte burde levere, siger Ellen Trane Nørby.

Ifølge Ellen Trane Nørby er der dog ikke tale om et økonomisk problem, men et forpligtelsesproblem. Derfor mener hun heller ikke, at den offentlige sektor skal have tildelt ekstra penge til at skabe flere praktikpladser. 

Kommuner og regioner har fået betaling én gang. De skal ikke have betaling igen for at løse en opgave, de er blevet pålagt
Ellen Trane Nørby, undervisningsordfører

- Kommunerne og regionerne har fået betalingen én gang. De skal ikke have betaling igen for at løse en opgave, som de er blevet pålagt.

- Kan der være enkelte ting, der skal understøttes økonomisk? Ja, det kan der i høj grad. Men er det der, man skal bruge broderparten af de 500 millioner kroner? Nej, det tror jeg ikke. Jeg ser det ikke som et økonomisk problem. Jeg mener, det er et forpligtelsesproblem, hvor de offentlige arbejdsgivere desværre har svigtet de unge, siger Ellen Trane Nørby. 

Men, Ellen Trane Nørby, du siger også selv, at man allerede på tallene i 2018 kunne se, at det offentlige svigtede. Hvorfor gjorde I i Venstre ikke noget, da i selv sad på regeringsmagten?

- Desværre er det sådan, at man først får alle tallene bagudrettet, og på den måde kan man kun handle fremadrettet, når man har de bagudrettede tal. Nu, hvor vi gør status, kan vi se på de tal, der er kommet ind, at det offentlige faktisk ikke har leveret. Det er derfor, at jeg og vi råber vagt i gevær nu, hvor trepartsforhandlingerne kører igen på praktikpladsområdet.