Peter Hummelgaard (S) er ikke lige glad for de forskellige slags private lønsikringer. Foto: Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix

Minister om ulighed i lønforsikringer: - Det er bekymrende

19. nov 2019, 06:00
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er bekymret over, at nogle faggrupper er afskåret fra at tegne private lønforsikringer.

Det er ikke alle lønmodtagere, som har adgang til private lønsikringer. Det gælder for eksempel for en del af 3F's medlemmer. Der er nemlig ingen forsikringsselskaber, der ser en fidus i at forsikre sæsonarbejdere, byggearbejdere og lignende faggrupper, fordi det økonomisk set er for ugunstigt for selskabet.

Den udvikling vækker bekymring hos beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). 

LÆS OGSÅ: Stor gruppe ansatte afskåret fra populær lønforsikring: DF åbner for højere dagpengesats

Peter Hummelgaard, hvad er din reaktion på, at ikke alle faggrupper har mulighed for at tegne en privat lønforsikring?

- Først og fremmest skal vi stadigvæk være glade for, at fire ud af fem lønmodtagere er medlem af en a-kasse. Det vidner om, at vi har et utroligt stærkt dagpengesystem. Men det kræver til gengæld også politisk fokus at fastholde det stærke dagpengesystem, og hele den stærke flexicuritymodel i fremtiden, siger Peter Hummelgaard og tilføjer: 

- Derfor er det også bekymrende, hvis private lønforsikringer breder sig på en sådan måde, at ikke alle faggrupper får mulighed for det. Det er klart noget, vi er nødt til at have et skarpt politisk fokus på.

Er det et problem?

- Lad mig give dig et eksempel. Den lønforsikring, som ASE er begyndt at tilbyde, hvor selskabet siger, at man kun kan tegne den, hvis man arbejder i en branche, hvor der er under tre procents ledighed, og hvor der samtidig ikke er et krav om, at man skal være medlem af en a-kasse. Den type af private lønforsikringer, synes jeg, er et problem, lyder det fra ministeren.

LÆS OGSÅ: Debattør bekræfter: Jeg er kæreste med minister

- Omvendt er der den type lønforsikring, som HK har lavet, der er kollektiv og solidarisk inden for rammerne af den kollektive arbejdsløshedsforsikring. Den, synes jeg, er udtryk for et mindre problem, hvis den overhovedet er et problem. Man er nødt til at skelne mellem, hvad der er af lønforsikringer, der kan tegnes i tillæg til det almindelige a-kassemedlemskab, for der er stor forskel. Der er nogle af de typer af lønforsikringer, som er ved at opstå, der er udtryk for et grundlæggende problem, siger han. 

Er regeringen klar til at forbedre dækningsgraden af dagpengene?

- Jeg er enig i, at der er et generelt problem med kompensationsgraden. Vi er parate til at se på, hvad der kan gøres. Vi har taget første skridt, som handler om, at vi, når vi får mulighed for det, vil afskaffe opholdskravet for dagpenge. Vi vil meget gerne være med til at diskutere, hvad vi kan gøre for at styrke hele vores dagpengesystem og hele vores flexicuritymodel. Men det er en del af en meget lang ønskeliste, som både regeringen, dens støttepartier og Dansk Folkeparti har til, hvor de gerne vil bruge penge, siger Peter Hummelgaard.

LÆS OGSÅ: Højesteret slår fast: Ulovligt da kommune trak sygemeldte Karin i løn

- Derfor tager vi åbent imod alle ønsker til at forbedre og styrke vores dagpengesystem. Men pengene til det skal også findes. Vi skal også finde penge til minimumsnormeringer i daginstitutionerne, klimaomstillingen, den generelle styrkelse af velfærden, tidligere tilbagetrækning og så videre. Så det er kun et spørgsmål om, i hvilken rækkefølge vi griber opgaverne an. Men jeg mener helt grundlæggende, at der er nødt til at blive gjort noget. Derfor er en af de første ting, jeg har meldt ud som minister, at regeringen agter at fjerne det opholdskrav, der er blevet indført på dagpengene. Det er også med til at underminere hele styrken ved modellen og indirekte svække kompensationsgraden, lyder svaret fra ministeren. 

Regeringen er til dels blevet valgt på et opgør med den stigende ulighed i samfundet. Kan dækningsgraden være et sted, hvor man kan forbedre ligheden i samfundet?

- Det kunne det helt afgjort. Derfor siger jeg også to ting. Jeg er enig i, at der er en problemstilling, der skal løses. Den problemstilling vil vi tage alvorligt og diskutere videre med partier og fagbevægelse om, hvordan vi bedst løser den, fastslår Peter Hummelgaard. 

LÆS OGSÅ: Ny undersøgelse: Danskerne stoler for meget på deres lønseddel