Internt SF-drama: Kandidater ville ikke offentliggøre valgkamps-regnskaber

26. sep 2020, 07:00
Nu vil flere formænd for SF’s partiforeninger i Københavns Omegns Storkreds ændre reglerne, så kandidater ikke kan holde regnskaber hemmelige.

Lad os nu se jeres regnskaber!

Sådan lyder den direkte opfordring til nogle af de kandidater i København Omegns Storkreds, der stillede op for SF ved sidste års folketingsvalg.

Beskeden kommer fra egne rækker. Således er det formænd for SF-partiforeninger i samme storkreds, der nu kritiserer, at kandidater ikke vil fremlægge deres regnskaber.

TV 2 Lorry er kommet i besiddelse af en skriftlig evaluering af SF-kandidaternes folketingsvalgkamp, der er udarbejdet af medlemmer af seks partiforeninger i Københavns Omegns Storkreds. Her står der:

“Det skal også nævnes, at der er oplysninger, som enkelte kandidater ikke har ønsket at give til evalueringsgruppen. Det er ikke alle kandidater, som har indleveret et regnskab, hvor det fremgår den præcise pris for ex plakater, banner mm. Derfor vil en helt præcis analyse af valgkampen kræve adgang til kandidaternes konkrete bilag. Dette var desværre ikke muligt at få tilsendt eller oplyst.”

På et møde i sidste uge blandt formændene for SF’s partiforeninger i Københavns
Omegns Storkreds blev den skriftlige evaluering diskuteret.

Her blev der fremført kritik af, at nogle kandidater ikke ville fremlægge regnskab for deres kampagner. Det blev også kritiseret, at kandidater, der muligvis har fremlagt regnskaber over for evalueringsgruppen, ikke ville vise dem til andre partifæller i SF i Københavns Omegns Storkreds.

Det oplyser formand for SF’s partiforening i Hvidovre, Morten Frederiksen, og formand for SF’s partiforening i Høje-Taastrup, Jan Kjær, til TV 2 Lorry.

Jan Kjær var desuden ansat af SF til at være kampagnekoordinator for kandidaterne i Københavns Omegns Storkreds under folketingsvalgkampen. Hans rolle var at hjælpe kandidaterne og stå for kontakten til det centrale partikontor.

- SF som parti kritiserer generelt, når andre partier ikke er åbne om partistøtte og vælger at tie. For mig går kritikken på, at man ikke engang kan være åben internt. Det er vi nogle, der ikke kan stå inde for, siger Jan Kjær til TV 2 Lorry.

SF har blandt andet i 2017 krævet mere åbenhed og gennemsigtighed om partistøtte.

FAKTA:

SF's kandidater i Københavns Omegns Storkreds til folketingsvalget 2019 (tal i parentes er de personlige stemmetal for de fire med flest personlige stemmer):

Serdal Benli (3.048)
Vivi Nør Jacobsen (1.917)
Marianne Bigum (1.766)
Ina Strøjer-Schmidt (4.512 - valgt ind som den eneste)
Niels Christian Barkholt
Betina Skovby
Joachim Schiødt
Henrik Lund