Interne dokumenter afslører problemer på LM

23. feb 2011, 11:37
Dokumenter og fotos fra LM Wind Power afslører alvorlige arbejdsmiljøproblemer i USA, Spanien, Indien og Kina.

LM Wind Power står med et globalt problem omkring arbejdsmiljø og sikkerhed.

Det tyder nye dokumenter og fotos, som Berlingske er i besiddelse af, på:

Allerede i 2008 og 2009 viste interne dokumenter, bakket op af fotos, på LMs fabrikker en stribe overtrædelser af gældende arbejdsmiljøregler.

Disse fund blev, ifølge Berlingskes oplysninger,forelagt LM Wind Powers globale ledelse.

Kommunikationschef Helle Larsen Andersen ønskede i går ikke at tage stilling til de nye oplysninger.

Hun henviser til den interne undersøgelse, som LM nu sætter i gang, foranlediget af 20 LM-medarbejderes beretninger i Berlingske.

LÆS MERE HER: LM vil nu undersøge sig selv


Den store udfordring er styren

Her er, hvad LM Wind Powers egen status viste i 2008:

I Spanien har LM Wind Power en stor produktion i Ponferrada. LM Wind Powers egen inspektioner viste alvorlige og generelle problemer med bl.a. manglende brug af værnemidler, giftige styrendampe fra ikke tætlukkede beholdere og svineri med kemikalieaffaldet.

Antallet af ulykker var – ligesom på de danske fabrikker – højt, og tilmed kæmpede LM Wind Power med truende sagsanlæg fra medarbejdere, som mente at være blevet forgiftet af kemikalierne. Det mest bekymrende var, at forhold påpeget på tidligere inspektioner var præcis lige så alarmerende, når inspektørerne vendte tilbage.

 

Fremskridtene var små

Fremskridtene var små – hvis der da ikke ligefrem var tale om tilbageskridt.

I Danmark kæmpede LM Wind Power både med arbejdsulykkerne og Arbejdstilsynet, som gav virksomheden det ene påbud efter det andet – 35 siden 1995 alene for giftige styrendampe, heraf syv i 2010.

Men også i USA var der problemer med myndighederne. OSHA – det amerikanske Arbejdstilsyn, gav påbud om alt fra slibestøv til opbevaring af kemikalier, styren og manglende værnemidler.

LM Wind Powers egne inspektører kunne selv fotografere medarbejdere i færd med at påføre polyester med styren med hånden uden brug af masker. Det foregik i enden på vingerne, hvor koncentrationen af dampe blev langt højere end grænseværdierne tillod. Det fandt f.eks. sted på fabrikken i Grand Forks.

Det amerikanske Arbejdstilsyn OSHA har tidligere fundet 13 brud på reglerne om beskyttelse mod støv og luftforurening på LM's fabrikker i North Dakota og en overtrædelse på fabrikken i Little Rock i Arkansas. Det skriver magasinet 'Windpower Monthly'.

LÆS ARTIKEL OM PÅBUD OG DØDSFALD PÅ LM-FABRIKKER I USA:

LM factory partly closed after employee death


Kinesisk arbejder fik kræft

I Kina på fabrikken i Tianjin var LM Wind Power også udfordret af manglende brug af værnemidler og mangelfuld ventilation – en potentielt livsfarlig kombination på grund af styrendampene.

Her forudså LM Wind Power, at der kunne blive tale om en juridisk sag. En medarbejder, som fik leukæmi, truede med søgsmål.

Leukæmi er netop en af de kræftformer, som verdenssundhedsorganisationen WHO kæder sammen med styren.

 

Indiske arbejdere i plastic-sandaler

Fra Indien vakte et foto af en medarbejder iført plasticsandaler i produktionen bestyrtelse.

LM Wind Power delte selv problemerne ind i to kategorier: Større og alvorlige problemer og så de mindre.

Derudover var der den store udfordring på den længere bane: At udfase brugen af giftstoffet styren, som udgør helt op til 50 procent af polyesteren brugt til støbning af vinger hos LM Wind Power.

 

Fortsætter brug af giftig styren

Den dag i dag vil eller kan LM Wind Power ikke sige, hvornår koncernen kan udfase styren. Billedet fra de interne audits er et noget andet end det, LM Wind Power selv tegner udadtil bl.a. på firmaets hjemmeside og i flere pressemeddelelser de seneste dage.

 

Problemer og jobs flytter til udlandet

Arbejdsmiljøforsker og professor, Tage Søndergaard Kristensen, er dog langt fra overrasket over LM Wind Powers problemer med arbejdsmiljøet i den store verden.
"Desværre har vi før set, at virksomheder eksporterer problemer. Så hvis LM har store arbejdsmiljøproblemer i Danmark, er det ikke overraskende, hvis der er alvorlige problemer i Spanien, USA, Indien eller Kina. I Spanien er der et meget svagt arbejdstilsyn. De har samtidig stor arbejdsløshed og mangler job. I Indien og Kina er der ikke noget reelt fungerende arbejdstilsyn," siger Tage Søndergaard Kristensen.

Myndighederne har svigtet på alle niveauer i sagen om LM Wind Power og styrenforgiftningerne.

"Der er sket et svigt på tre niveauer, hvor systemet ikke har fungeret. LM Wind Powers egen arbejdsmiljøorganisation har svigtet samt Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsen. Hvorfor har vi et system, der er sat i verden for at adressere de her problemer, uden der sker noget," spørger eksperten.

Tip os om LM

Har du arbejdet for LM, eller har du et tip om LM, så skriv til journalisterne, der står bag sagen: Jens Peter Kildevang: [email protected] eller tlf. 27 13 65 50. Eller kontakt journalist Morten Frich: [email protected]