- Jeg mener, at det her er meget, meget alvorligt, siger Inger Støjberg til TV 2/Fyn. Arkivfoto. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix (arkiv)

Inger Støjberg efter kritik: - Det er meget alvorligt

6. feb, 08:30
Fængselsbetjente føler, at der ikke er tid til at arbejde med relationerne. Det er jo ikke en badeferie, siger Inger Støjberg.

Skal man komme problemerne i de danske fængsler til livs, skal der flere fængsbetjente til.

LÆS OGSÅ: Charlotte mistede sin 13-årige dreng: Var med til at tage initiativ for alle ansatte på Riget

Det mener både Venstres Inger Støjberg og Socialdemokratiets retsordfører Jeppe Bruus. 

Arbejdstilsynets rapporter viser, at der er mange ting, der ikke fungerer i blandt andet Nyborg Fængsel. Det betyder, at de ansatte møder utrygge ind på arbejde.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

- Jeg mener, at det her er meget, meget alvorligt, siger Inger Støjberg til TV 2/Fyn, mens Jeppe Bruus uddyber og siger, at der i øjeblikket kommer flere indsatte, mens der bliver færre ansatte.

Problemerne i fængsbetjentenes arbejdsdag viser sig blandt andet som regulær vold, og her mener Fængselsforbundets formand, Bo Yde Sørensen, at der ikke kun skal flere ansatte til, der skal også arbejdes med relationerne mellem de ansatte og de indsatte.

Af Arbejdstilsynets rapporter fremgår det, at de ansatte føler, at der netop ikke er tid til at arbejde med relationerne.

Alligevel siger Inger Støjberg til TV 2/Fyn:

- I dag arbejder man meget med relationen mellem ansat og indsat. Når det er sagt, så har jeg ikke meget fidus til at gøre det til så gode forhold, at det nærmest er en badeferie.

LÆS OGSÅ: Raser over 3F: ”De er fulde af løgn”

Det bakker Jeppe Bruus op om.

Rekordhøjt antal afskediget

I slutningen af november viste tal fra de første ti måneder af 2019, at 93 fængselsbetjente og værkmestre var blevet afskediget på grund af dårligt helbred. 

Det var ikke kun et rekordhøjt antal, det var også mere end dobbelt så mange som normalt.

Forbundssekretær i Fængselsforbundet Erik Holmstad Larsen forklarer til Ritzau, at ni ud af ti var afskediget som følge af psykiske belastninger, som de har pådraget sig i arbejdstiden.

Flere lider af posttraumatisk stress (PTSD).

- Vold og trusler fylder meget, fordi klientellet i fængslerne er blevet hårdere. Vi har flere bandemedlemmer, og det lægger et pres på de ansatte, som konstant er i alarmberedskab, siger Erik Holmstad Larsen.

De 93 betjente svarer til, at 3,8 procent af alle fængselsbetjente har været nødt til at forlade jobbet af helbredsmæssige årsager. Til sammenligning gælder det samme 0,3 procent af alle beskæftigede i Danmark.

En opgørelse over samme periode viser desuden, at fængselsbetjente på tværs af Kriminalforsorgens institutioner arbejder 25 timer ekstra hver måned.

Nogle steder nærmer tallet sig en hel ekstra arbejdsuge.

LÆS OGSÅ: Line Baun: ”Jeg er stolt af min alder”