Ingen vinterferie Far er på bissen

17. feb 2011
Flere enlige forældre er kommet på kontanthjælp Særlig stor er stigningen blandt enlige fædre.

I disse uger holder skibusserne i kø mod Norge og Alperne i Sydeuropa.

Men ikke for de over 150.000 på kontanthjælp.

Det er nemlig ulovligt at forlade landet, mens man er på kontanthjælp.

Antallet af forældre på kontanthjælp er steget  - Særlig stor er arbejdsløsheden blandt enlige fædre.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Når familielivet kommer på skrump, risikerer børnene at få en barndom i skam, vurderer mandeforsker.

Eksplosivt mandefald

På barometeret over kontanthjælpsmodtagere hos Danmarks Statistiks voksede gruppen af enlige fædre med hele 42 pct. mellem 2007 og 2009, så den nu tæller knap 12.000 personer.

Der er kommet højere arbejdsløshed blandt mænd, fordi de er blevet hårdt ramt af nedskæringer og udflytning af arbejdspladser.

"For omtrent et år siden skete der et historisk skift. Hvor der før altid har været flest arbejdsløse kvinder, er det nu mænd," siger Carsten Jørgensen fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier på Københavns Universitet og fortsætter:

"Det er fordi, der har været flest nedskæringer og udflytninger af arbejdspladser på fabrikker og i byggebranchen som følge af den økonomiske krise - I de brancher er der tit flest mænd."

Børn føler skam

Og i små familier, hvor faderen er uden arbejde og på kontanthjælp, er det særligt stoltheden det kniber med.

Mandeforsker og lektor på Roskilde Universitet Kenneth Reinicke mener, at faderens rolle som forbillede krakelerer, hvis han både er arbejdsløs og det kniber med penge i husholdningen.

"Hvis børnene drømmer om at komme på vinterferie, ligesom de andre børn tager på ferie, og faren konsekvent siger 'nej, det har jeg ikke råd til', så føler børnene skam," siger han.

[pagebreak]

Han sammenligner det med børns ønske om at få sig et bestemt stykke legetøj i fødselsdagsgave.

Men det er ikke kun pengemangel, som kan forhindre kontanthjælpsmodtagere i at tage til udlandet.

Det er nemlig ganske forbudt og straffes som socialt bedrageri at rejse uden for landets grænser, oplyser John Klausen, som underviser kommende socialrådgivere på VIA University College i Århus.

"Hvis du er på kontanthjælp og vil til udlandet, må du afmelde dig kontanthjælp, før du tager afsted eller betale pengene tilbage til kommunen bagefter," siger han.

Flere snyder

MetroXpress kunne i januar skrive, at mange kontanthjælpsmodtagere dog bryder reglerne og rejser til udlandet.

Reglerne på området er med til at presse familien med den enlige far yderligere, siger mandeforsker Kenneth Reinicke.

"Hvis far, udover at sige 'nej, det har vi ikke råd til', må sige 'det må jeg ikke, I må spørge jeres mor, om hun kan tage jer ud at rejse,' kan det blive et stort problem for børnenes syn på faren," siger mandeforsker Kenneth Reinicke.

Selvom der har været en eksplosiv vækst i antallet af enlige fædre på kontanthjælp, er der stadig dobbelt så mange enlige mødre, som får samme ydelse.

Dog har andelen på lidt over 30.000 ligget stabilt i samme årrække.

 

Læs også: Kom til udlandet selvom du er på kontanthjælp

Kenneth Reinicke

"Hvis far, udover at sige 'nej, det har vi ikke råd til', må sige 'det må jeg ikke, I må spørge jeres mor, om hun kan tage jer ud at rejse,' kan det blive et stort problem for børnenes syn på faren."