Ingen vild fest for nye byrødder

20. nov 2013, 15:49
De nyvalgte politikere er ikke inviteret til velfærdsfest. Den står på smalkost i den kommende valgperiode.

De nye politikere i kommuner og regioner er i fuld gang med at fejre deres valg. Men måske er der ikke så meget at fejre. I hvert fald bliver det svært for de nyvalgte byrødder, at gøre særlig meget for at skabe mere og bedre velfærd i Danmark, med de midler, de har til rådighed i den kommende valgperiode. Det skriver Information i dag og refererer en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

“Kommunalpolitikerne har oplevet fire år med nulvækst. Det har haft den konsekvens, at den offentlige beskæftigelse er faldet, og jeg tror også, at folk har oplevet, at kvaliteten af den offentlige service er blevet forringet. Helt så stramt bliver det ikke de kommende fire år, selv om der virkelig er udsigt til stramme budgetter og smalkost. Der er ingen udsigt til fest, siger chefanalytiker Martin Madsen til avisen.

Boom af plejekrævende ældre

Skal der holdes bare en lille velfærdsfest i kommuner og regioner må der effektiviseringer og moderniseringer til. De ny byrødder skal simpelthen tænke målrettet i, hvordan de kan få mere ud af pengene. Dertil kommer klippefaste udfordringer, såsom et boom af plejekrævende ældre de næste fire år. Til gengæld kommer der færre børn, men den besparelse, kommunerne får her, vil i høj grad blive brugt på ekstra udgifter på sundhedsområdet, skriver Information.

Ifølge analysen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vil den beskedne offentlige vækst, der er lagt op til, gøre det muligt at øge beskæftigelsen med 5000 personer i valgperioden. Men ifølge Martin Madsen er der ingen sikkerhed for, at der ansættes så mange.

“Det er jo en politisk prioritering, hvordan man vil bruge midlerne. Måske bliver de i stedet investeret i velfærdsteknologi eller andre indkøb. Men man har sikret rammerne til, at man kan løfte beskæftigelsen i de kommende fire år, og det er noget andet billede, end tilfældet var i denne valgperiode,” siger han til Information.