Tæt på verden: Ingen nye madpenge fra G8 til fattige lande

20. maj 2012
Fødevaresikkerhed er stadig et globalt problem, men de rige har ikke råd til at gøre meget. Multinationale selskaber er løsningen lige nu.

De ikke særligt rige rige lande vil gerne gøre noget for fattige folks fødevaresikkerhed, så derfor beder de erhvervslivet komme op med nogle investeringer i Afrikas fødevaresektor.

Udkommet af G8 topmødet handlede mest om, at alle er enige om, at der skal være tilbageholdenhed med udgifter og samtidig bruges penge på at skabe job i Europa og USA. De er dog ikke enige om måden.

I forbindelse med det ventede initiativ imod sult fra Barack Obamas hånd landede det ved tilsagn fra virksomheder om at kaste tre milliarder dollars efter problemet.

Store og små

Udover 20 afrikanske virksomheder er der tale om et par af de enorme multinationale som Monsanto (frø), DuPont (kemikalier) og Gargill (korn). Det kaldes et privat-offentligt partnerskab.

Obamas mål var at bygge videre på de rige G8-landes tilsagn i 2009 om at fokusere 20 milliarder dollars i kampen for fødevaresikkerhed. Han afviste, at de hårdt pressede deltagere forsøger at fedte problemerne af på erhvervslivet.

Kun seks af milliarderne var ”nye” penge og så vidt kan ses af internationale medier, var kun en tredjedel af dem bevilliget sidste år.

Hjælp til begge parter

Målet er at hjælpe mindre farmere i Afrika til vækst, således at de kan skabe job og en bedre økonomi for sig selv og folk i lokalområdet. Initiativet skal hjælpe 50 millioner mennesker over 10 år.

Planerne annonceret fredag drejer sig blandt andet om, at Agco (landbrugsmaskiner) vil investere 100 millioner dollars i demonstrationslandbrug og træningscentrer rettet imod 25.000 småfarmere fra Etiopien til Mozambique.

Schweiziske Syngenta, der producerer frø og såsæd, vil investere 500 millioner dollars i at udvikle såsæd til afrikanske forhold. Målet er at etablere en virksomhed med en omsætning på en milliard dollars i løbet af 10 år, skriver Reuters.

[pagebreak]


Usikre forhold

Der er over en milliard mennesker, der lever med fødevareusikkerhed. Mange af dem, allerede med fejlernærede børn, lever med følgerne af finanskrisen, der bankede madpriserne op. Ris og hvede steg til fordoblede priser. De er ikke faldet igen.

Der er brugt meget store ressourcer fra mange lande og gennem FN-organisationer som UNFPA på at forbedre fødevaresituationen for verdens over 1 milliard ludfattige mennesker.

Også lederne i de usikre lande har fattet problemerne. Reuters anslår, at 30 lande har igangværende projekter støttet af internationale donorer.

Hurtig forandring

Godt nok er der rekordhøj økonomisk vækst i Afrika som region, men fødevareproduktionen kan overhovedet ikke følge med. Behovet for mad stiger og stiger.

Afrika bliver hjemsted for fremtidens vækst indenfor madproduktion, idet kontinentet har 60 procent af verdens samlede ressource af ikke-opdyrker landområder.

Følgelig er der megen fornuft i at investere i afrikanske farmere, ikke mindst i kvinderne der laver meget af arbejdet. Jordens produktivitet er forsvindende sammenlignet med andre dele af verden.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.