20201204-084938-L-1920x1008we
Ole Johansson (tv.) og andre ledige fra rejse- og oplevelsesindustrien mødtes med statsminister Mette Frederiksen (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Mette F. mødtes med corona-ledige: 'Et kæmpe problem'

4. dec 2020, 13:43
Der er næppe kompensation på vej til de tusindvis af lufthavnsansatte, der ligesom minkavlerne har mistet deres job. Mette Frederiksen ville på et pressemøde hellere tale om at hjælpe dem videre i job med efteruddannelse.

I minkindustrien er 6.000 job forsvundet under coronakrisen, mens det i luftfartsbranchen vurderes, at op imod 8.000 vil miste deres arbejde.

Det er også begge brancher, hvor jobtabet har ramt lokalsamfundet hårdt. I Tårnby og Dragør er mange familier ramt, fordi både far og mor har været ansat i lufthavnen.

LÆS OGSÅ: Trods coronakrise: Antallet af konkurser er det laveste i flere år

Men der er en forskel. Minkavlere får kompensation, men det gør de lufthavnsansatte ikke.

Statsminister Mette Frederiksen (S) erkender, at mange ledige, tidligere ansatte i lufthavnen er hårdt ramt.

- Det er fuldstændigt rigtigt, at rigtig mange medarbejdere, der har været mange år i lufthavnen, har mistet deres arbejde, og for nogle familiers vedkommende er det både mor og far, der har det. Så Tårnby, Dragør og dele af København er rigtig hårdt ramt. Det kan vi også se i ledighedsstatistikkerne. Så det er et kæmpe problem, slog statsministeren fast ved en presseseance fredag på Glostrup Park Hotel.

Her holdt hun og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) møde med en håndfuld fra oplevelses- og rejse-industrien, der er blevet ledige under coronakrisen.

Men ministrene havde ikke nye hjælpepakker med til de ledige. Der er mulighed støtte til efteruddannelse i opsigelsesperioden og en forhøjet dagpengesats, for de ledige, der tager en efteruddannelse.

 - Vi har lavet en række indsatser også i forhold til hjælpepakker og andre ting, men også der vil dem, der har behov for at uddanne sig ud af den situation, de er havnet i, få hjælp til det. Jeg tør ikke gisne om, hvornår vi er oppe igen, hvad angår flytransport. Men vi er meget optaget af, at dem, der gerne vil have hjælp til at komme ud og få enten et andet job eller en anden uddannelse, der skal mulighederne være der, sagde statsministeren og henviste samtidig til Arne-pensionen.

- Og så vil jeg sige, at nogle af dem, der har arbejdet i og omkring lufthaven, de har haft hårde fysiske job, og der vil være nogle af dem, der vil være berettiget til at kunne gå på tidlig pension. Vi skal prøve at hjælpe fra så mange forskellige sider, som overhovedet muligt, sagde hun.

Skal videre så længe kroppen kan

En af de ledige, som Mette Frederiksen mødtes med, var Ole Johansson, der har været 25 år i SAS. Han har været ledig siden 1. november, fordi han ikke ønskede at være på arbejdsfordeling.

- Jeg var nået til et punkt, hvor jeg ikke længere syntes, det var sjovt at stå op om morgenen og gå på arbejde. Det var tingenens tilstand, der påvirkede mig. Udviklingen i lufthavnen, hvor jeg har taget afsked med en masse kollegaer, og hvor vores lokalaftaler var blevet opsagt, gjorde udslaget. Og så er det, jeg skal videre, mens min krop stadig kan holde til det, siger den 53-årige tidligere lufthavnsansatte.  

Hvordan har du det med, at minkbranchen får erstatning men ikke lufthavnsansatte som dig?

- Jeg synes godt, man kunne se lidt på sådan nogle brancher som vores. Jeg frygter, at mange kommer til at gå fra hus og hjem i forhold til, at der er mange, hvor det både er mor og far, der er blevet opsagte. Og det får jo også konsekvenser for børnene, siger Ole Johansson, der er fra Kastrup og har flere familiemedlemmer og bekendte, der har mistet deres job i lufthaven.

LÆS OGSÅ: Kommunalt rygeforbud breder sig - også på hjemmekontoret: 'Hvad har de tænkt sig?'

Han drømmer nu om at komme i gang med at undervise.

- Jeg er lidt i gang. Jeg er freelance-underviser i det faglige system i 3F. Og så har jeg taget fagbevægelsens pædagogiske grunduddannelse.