Ingen jobsucces uden bedstemor

18. mar 2012
Hver anden børnefamilie er afhængige af venner og familie for at klare jobbet, viser ny undersøgelse. Hjælp fra bedsteforældre har aldrig fyldt så meget i karriereplanen som nu, siger børnepsykolog.

Aldrig har bedsteforældre været så afgørende en del af den ligning, der får job og familieliv til at gå op for danske børnefamilier.

Det konkluderer børnepsykolog Margrethe Brun Hansen på baggrund af en ny undersøgelse udført for Avisen.dk.

"Vi har aldrig oplevet, at bedsteforældre bliver inddraget i børnefamiliens karriereplanlægning så meget, som de gør i dag," siger Margrethe Brun Hansen, der sad med i den borgerlige regerings Familie- og Arbejdslivskommissionen.

Hver syvende kan ikke klare sig selv

Blandt forældre med hjemmeboende børn er næsten halvdelen i højere eller mindre grad afhængige af, at familie eller venner kan hente og passe ungerne.

Det viser en meningsmåling foretaget af analyseinstituttet Wilke for Avisen.dk.

15 procent svarer, at det sociale netværk i høj grad er en forudsætning for, at de kan tilfredsstille chefer og egne karrierekrav.

På trods af stigende fleksibilitet i mange jobs, stiller arbejdsmarkedet stadigt større krav. Og mange forældrene svarer igen ved at placere job og karriere som den centrale prioritet i deres liv, vurderer Margrethe Brun Hansen.

"Der er simpelt hen et stigende behov for et netværk, der kan understøtte familien, mens man selv plejer karrieren," siger hun.

Det traditionelle 8-16-job er en uddøende arbejdsform. Stadig flere danskere overgår til det, som Familie- og Arbejdslivskommissionen kalder 'det grænseløse arbejde'.

Det betyder, at flere arbejder på skæve tider eller har skiftende arbejdstider. [pagebreak]

"Men mange daginstitutioner følger stadig et traditionelt åbningsmønster, og det gør det sværere at forene familieliv og karriere," siger Lisbeth Pedersen, der er chef for beskæftigelsesafdelingen hos SFI – Det nationale Forskningscenter for Velfærd, og som også med i Familie- og Arbejdslivskommissionen.

Bedsteforældre er familiens krumtap

Det er især bedsteforældre, som børnefamilierne læner sig op ad. Ifølge samme undersøgelse træder bedsteforældrene til en eller flere gange om ugen hos næsten hver fjerde børnefamilie.

"Det er ulyksageligt, at så mange er afhængige af bedsteforældre for at få jobbet til at hænge sammen," siger Margrethe Brun Hansen.

Mange moderne forældre stiller tårnhøje krav til deres egne forældres evner som brandslukkere i familielivet. Og det er i stigende grad et problem, som risikerer både at stresse forældre og bedsteforældre, mener Margrethe Brun Hansen.

"Bedsteforældre i dag sidder jo ikke og strikker og venter på, at børnene ringer. De er sunde og aktive, og har ofte selv fuld fart på jobbet," siger hun.

Behovet vokser

Men uanset hvad, må bedsteforældrene nok forberede sig på, at børnebørnene kommer til at kræve endnu mere opmærksomhed. Udfasningen af efterløn, højere pensionsalder og generelt stigende krav til arbejdet betyder nemlig, at både børn og bedsteforældre får endnu mere at se til.

"Ét er sikkert, behovet for hjælp udefra bliver i hvert fald ikke mindre," konkluderer Lisbeth Pedersen.

Undersøgelsen

Er hjælp fra familie og venner med at hente/passe børn en forudsætning for, at du kan passe dit arbejde?

- I høj grad: 15 procent

- I mindre grad: 32 procent

- Hverken eller: 3 procent

- Slet ikke: 50 procent

 

Hvor ofte får du hjælp fra bedsteforældre til at hente/passe børnene, så du kan passe dit arbejde?

- 2-5 gange ugentligt: 3 procent

- Ca. en gang ugentligt: 20 procent

- Aldrig: 72 procent

- Ved ikke/ingen bedsteforældre: 4 procent

 

473 forældre med hjemmeboende børn har svaret.

Kilde: Wilke for Avisen.dk