Ingen hjælp mod lønfusk og sexchikane

28. jul 2010
38årige Adia fra Litauen søger et rengøringsjob, men bliver ringet op af mænd, der vil have sex

Østeuropæiske rengøringskvinder er overladt til sig selv i en verden af lønfusk og sexchikane.

Såsom Adia fra Lituaen, som på Avisen.dk i dag fortæller om, hvordan danske mænd ønsker sex, selv om hun kun tilbyder rengøring.

Hun er bare én af de østarbejdere man kan få for et par hundrede kroner til husarbejde. Men kvinderne arbejder på et broget arbejdsmarked, hvor der ikke er hjælp, hvis de kommer til skade, bliver snydt eller chikaneret.

"Jeg kan ikke få øje på sikkerhedsnettet. Der er ingen overenskomst, aftaler, kontrakt eller forsikring. De kan gå til retshjælpen, men så bliver det et spørgsmål, om nogen overhovedet har set dem gå ud og ind af hjemmet. Ellers kan dem, der købte rengøringen, stort set bare sige, de ikke kender damen," siger Bente Andersen, faglig sekretær i Privat Service, 3F.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Intet overblik over området

I 3F, der organiserer rengøringsområdet, har man ikke set meget til østarbejderne inden for rengøring, siden de for nogle år siden blev fortrængt fra hotelbranchen af kinesiske studerende. Rengøring i private hjem har man intet overblik over.

Men Morten Fredericia, der er indehaver af Dansk Rengørings Service, ved, at østeuropæerne stadig er der. Både fordi halvdelen af hans ansatte er fra Østeuropa, og fordi han mærker presset fra den sorte rengøring.

Han er en af de få professionelle, der tilbyder privat rengøring, og han lever af kunder, der vil have høj service og ingen ubehagelige overraskelser med sort arbejde og illegal arbejdskraft. Til gengæld koster tre timers rengøring 650 kroner hos ham. Ude på det sorte marked kan det fås for omkring 350 kroner.

Hjemmeservice blev til sort arbejde

Antallet af både kunder og ansatte i Dansk Rengørings Service er mere end halveret i forhold til for syv-otte år siden. Dengang hjemmeservice-tilskuddene også var for personer over 65 år. Men de forsvundne kunder har ikke taget gulvkluden i egen hånd. Morten Fredericia er fuldstændig sikker på, de stadig får gjort rent.

”Det kan du bande på, de får. Nu er det bare en dansker eller østeuropæer, der gør det sort,” siger han.

Selv er han meget glad for sine østeuropæiske ansatte. Han ansætter kun folk, der kan dansk eller engelsk, har ansat de fleste via anbefaling fra bekendte eller andre ansatte, og er glad for deres arbejdsindsats.

”De er stort set aldrig syge. Jeg har et polsk ægtepar ansat og bortset fra dengang manden brækkede benet, og de selv skaffede en afløser, som i øvrigt er ansat endnu, har de været syge én dag på tre et halvt år,” siger Morten Fredericia.

38–årige Adia har kun fundet et par timers rengøringsjob indtil videre, men er stadig optimistisk.

Der skal en del mere til at slå hende ud. Men hun undrer sig meget over, hvorfor mændene ringer til hende for at købe sex, når hun tilbyder rengøring.

"Mange mænd har hørt om kvinder fra Litauen, Rusland og Ukraine, der sælger sex og tror måske, at vi alle gør det, fordi de ved, at vi er fra fattige lande. Måske er det derfor,  at de ringer til mig," siger Adia.