Ingen dagpengeaftale med Socialdemokraterne

31. okt 2008
Der kommer ikke en aftale om dagpenge med Socialdemokraterne. Finansministeren anklager S for ikke at ville tage ansvar.

Socialdemokraterne bliver ikke en del af en dagpengeaftale med regeringen. Efter forhandlingerne torsdag aften står det klart, at det ikke er muligt for regeringen at nå en dagpengeaftale med Helle Thorning-Schmidt og hendes parti.

"Man kan ikke bruge Socialdemokraterne til noget for så vidt angår dagpengesystemet," konstaterede finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) efter mødet.

Problemet med det socialdemokratiske dagpengeforslag, som er en fleksibel model, er ifølge finansministeren, at det ikke tilfører de hænder til arbejdsmarkedet, som har været målet for regeringen.

20.000 flere skulle skaffes ind i arbejdsstyrken, men S-forslagets betyder i sin nuværende form blot en status quo. Det holder ikke, når ledigheden fortsat er rekordlav. De nyeste ledighedstal viser en arbejdsløshed på blot 1,6 procent.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Socialdemokraternes forslag giver en valgmulighed, hvor man kan blive på den nuværende fireårs dagpengeperiode eller overgå til en ny model, som indeholder en forkortelse af dagpengeperioden til to et halvt år, mod at man får en højere ydelse i starten.

Den falder så med tiden for sidst i perioden at ligge under den nuværende niveau, forklarede finansministeren.

Helle Thorning-Schmidt har til gengæld afvist at støtte regeringens forslag om en halvering af dagpengeperioden, som Socialdemokraterne betragter som en stor forringelse for dagpengemodtagerne.

"Jeg kan ikke sige, om vi kan nå regeringen på nuværende tidspunkt. Vi står på meget forskellige steder lige i øjeblikket. Nu vil regeringen regne lidt mere, og så skal vi mødes den kommende tid, og vi har stadig vores fleksible model," påpegede Helle Thorning-Schmidt.

Men Lars Løkke slog altså fast, at der ikke bliver en aftale om dagpenge med Socialdemokraterne.

Han ville dog ikke afvise, at Socialdemokraterne kan indgå i andre aftaler, der har til formål at øge arbejdsstyrken, og fortalte, at aftenen og natten skal bruges på at regne på forskellige modeller.

Socialdemokraterne har blandt andet foreslået at give efterlønsmodtagere mulighed for at arbejde mere uden modregning. Han afviste heller ikke at inddrage andre partier i forhandlingerne.

"Det er lidt ubehageligt, at det ledende oppositionsparti ikke vil være med til at tage noget ansvar overhovedet, og det stiller mig i den situation, at jeg så må overveje, hvad jeg gør," sagde Lars Løkke Rasmussen.

Han pegede på, at der nu er to muligheder: Enten at konstatere at Socialdemokraterne slet ikke vil noget på dagpengeområdet og så se, hvad der kan lade sig gøre med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og de Radikale. De partier stod sammen med regeringen bag forårets jobplan.

Alternativet er helt at opgive at lave nye aftaler på dagpengeområdet i denne omgang.

Lykkes det ikke at nå til enighed med partierne på dagpengeområdet, så er det sygefravær, seniorområdet, fuldtidsstillinger til deltidsansatte og jobcenterstrukturen, der skal endnu nærmere under lup for at skaffe den nødvendige arbejdskraft.

-Newspaq

faktaboks