Tæt på verden: Indvandring til rige lande falder brat

18. jul 2011, 22:20
Det er en myte, at indvandringen fra fattige lande til rige er ude af kontrol. Tværtimod falder den også til Danmark, viser tal fra OECD. Især rumænerne bliver hjemme. Årsagen er finanskrisen.

Stik modsat myter i den politiske debat er antallet af indvandrere, der forsøger at komme over grænserne på jagt efter arbejde, faldende. Det viser nye tal fra den økonomiske samarbejdsorganisation, OECD.

Ifølge den nyeste opgørelse faldt antallet af indvandrere til Danmark fra 2008 til 2009 med 15,8 procent til 38.400. Det er et af de højeste fald blandt de rige lande - dog overgået af Tjekkiet, Irland, Japan, Korea, Italien, Spanien og Schweiz.

I alt flyttede over fire millioner mennesker til OECD-området af rige lande, hvoraf knap halvdelen var permanente opholdstilladelser. Alene USA modtog over en million nye borgere.

Faldende tal

Det er en misforståelse, at migration af arbejdskraft til verdens 24 rigeste lande er ude af kontrol. Tværtimod er den faldende, dokumenterer OECD. For hele området er antallet faldet med syv procent fra 2008-09.

Krisen har en særligt kraftig negativ indflydelse på lavt uddannede arbejdsløsheden blandt immigranter og unge. I Spanien er arbejdsløsheden blandt fremmede i 2010 38 procent mod 18 procent for indfødte spaniere.

Arbejdsløshed blandt fremmede kan medføre social uro, advarer OECD sine medlemmer. Det er nødvendigt at tage integration af immigranter mere alvorligt, hedder det.

Finanskrisen

Inden for EU's grænser er arbejdskraftens bevægelighed, den såkaldte mobilitet, faldet med hele 36 procent fra 2007 til 2009. Finanskrisen får skylden, og det er især mennesker fra nye EU-lande som Rumænien, Polen og Bulgarien, der er holdt op med at flytte rundt.

Antallet, der flytter fra Rumænien, er faldet 44 procent i perioden. Til gengæld er irakerne begyndt at flytte i stigende antal på grund af landets tilstand, hvor der stadig er uro og høj arbejdsløshed.

Antallet af sæsonarbejdere er faldet 13 procent, mest fordi fx spaniere nu selv er nødt til at plukke frugt og grønt i landbruget for at overleve krisen.

Myten om, at det vælter ind i de rige lande med fattige afrikanere er også netop en myte. De allerstørste leverandører af permanent arbejdskraft er Kina og Indien. Kineserne bliver i Asien, og inderne drager til Storbritannien.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.