Indvandrere kan slippe for dansktest

29. jul 2008
EUregler gennemhuller den stramme danske udlændingelov og kravet om indvandringsprøve.

Dansk sprog og dansk historie. Det skal familiesammenførte have styr på og bevise i en såkaldt indvandringsprøve fra næste år. Det er i hvert fald meningen ifølge regeringens stort anlagte plan, men den ser nu ud til at smuldre på grund af EU-regler, skriver Berlingske Tidende.

Slipper for prøve

Bliver man familiesammenført via EU-reglerne efter et arbejdsophold på få uger i et andet EU-land, behøver man heller ikke længere tage testen i dansk sprog og viden om danske forhold.

- Hvis man bruger EU-reglerne, kan man slippe for Indvandringsprøven. Hele den stramme danske udlændingelov bliver skudt ned og gennemhullet af EU-retten, siger adjunkt ved Syddansk Universitet, Peter Starup til avisen.

Presseansvarlig Nils Bak i Udlændingeservice siger, at EU-reglerne tillader familiesammenføring uden hensyn til de danske 24-årskrav, tilknytningskrav, boligkrav, særlige forsørgelseskrav, krav om bankgaranti og de såkaldte fætter-kusine-regler. Samtidig bekræfter han, at også indvandringsprøven kan undgås, hvis man er berettiget til familiesammenføring via EU-reglerne.

Flere eksperter siger nu til avisen, at EU sætter så godt som hele udlændingeloven ud af spillet.

DF: Skal ændre forbehold

De nye udsagn får Dansk Folkepartis EU-ordfører Morten Messerschmidt til at reagere. Til Radioavisen siger han, at regeringen skal sige til EU-systemet, at Danmark skal kunne føre sin egen udlændingepolitik. Det har nemlig hele tiden være forudsætningen for dansk EU-medlemskab, påpeger han.

- Det skal vi have sikret, og derfor skal vi have ændret forbeholdet, sådan at det er udlændingeloven, der gælder - og ikke EU's regler, siger Morten Messerchmidt.

faktaboks