Indvandrere drukner i paragrafhelvede

26. dec 2010, 22:45
Ghettoindvandrere drukner i paragraffer og regler og må give afkald på kontanthjælp.

Tusinder siders lovgivning, Ydelsescenter, Socialcenter, Jobcenter og masser af bureaukrati. Det er svært nok for rådgivere at finde rundt i det danske system, men rundt om i de danske ghettoområder har indvandrere givet fortabt.

De lever uden indtægt, fordi de ikke får hjælp til at finde rundt i systemet, og dermed ender med at give afkald på sociale ydelser, som de ellers har ret til.

"Indvandrere bliver henvist til så mange forskellige instanser, at det bliver uoverskueligt for dem, og så giver de op," fortæller Nahid Yazdanyar. Hun er forældrekoordinator i Akacieparken i Valby.

Kan ikke betale husleje

Nahid Yazdanyar møder i sit job mange indvandrerfamilier, der ikke kan betale husleje, fordi de for eksempel ikke får bistandshjælp.

"En gravid kvinde forstod ikke, at hun var berettiget til hjælp. Så hun fik aldrig søgt bistandshjælp, selv om hun ikke havde råd til huslejen," siger Nahid Yazdanyar, som hjalp kvinden med at få søgt den rette hjælp.

Billedet er det samme i Mjølnerparken på Nørrebro.

"Jeg hører det fra beboerne. De har for eksempel også svært ved at søge boligsikring. Indvandrerne bliver kastet rundt," siger Mohammed Aslam, som er talsmand og S-medlem af borgerrepræsentationen i København.

Foreningen Nydansker er i deres boligsociale arbejde på Nørrebro også stødt på problematikken.

God investering

Direktør Torben Møller-Hansen peger på, at indvandrerne ender i fattigdom, når de ikke får kontanthjælp. Han frygter, at indvandrerne i sidste ende aldrig vil komme ind på arbejdsmarkedet.

"Sagsbehandlerne skal gøre sig mere forståelige, så indvandrerfamilierne i højere grad kan komme til at fungere i samfundet," siger Torben Møller-Hansen.

Undersøgelser viser, at indvandrere er overrepræsenteret i den gruppe af danskere, der lever under fattigdomsgrænsen.

Bedre fremtidsudsigter

Venstre erkender problemerne og har en plan.

"Med vores nye ghetto-strategi skal der være fokus på rådgiverfunktionen. Jeg håber, at et fremskudt samarbejde, hvor jobcentrene og rådgivningen rykker ud i ghettoerne vil nedlægge de her problemer," siger Ellen Thrane Nørby, der er socialordfører for Venstre.

Ikke nok

Den køber formand for Socialrådgiverforeningen, Betina Post, ikke.

"Kernen er ydelscentrene, og de bliver i øjeblikket centraliseret. Desuden er der ikke afsat særligt mange penge til de fremskudte jobcentre," siger Betina Post

Hun frygter, at problemerne vil blive et kerneproblem de næste år.

"Det er meget svært at agere i alt det her. Systemet fylder i dag meget mere end mennesket," siger Betina Post.