Tæt på verden: Indonesisk hushjælp døde af misbrug

20. jun 2011
Ny international konvention skal forhindre misbrug af hushjælpere. De anerkendes nu som arbejdere.

Isti Komariyah på 26 var en af de tusindvis af indonesiske tjenestepiger, der arbejder under slavelignende forhold i Malaysia.

Den 5. juni ankom hun død på et hospital i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur.  Der var blå mærker over hele hendes ansigt og krop.

Det middelalderende ægtepar Fong Kong Meng og Teoh Ching Yen, som Isti havde arbejdet for siden juli 2010, er nu anklaget for mord.

Sagen er opsigtsvækkende, fordi det er det første tilfælde af misbrug af hushjælpere, der kommer for en domstol, siden Malaysia indgik en aftale med Indonesien i sidste måned.

Grumme historier om misbrug

Indonesien forbød i juni 2009 sine borgere at tage til Malaysia for at arbejde, som følge af flere grumme historier om misbrug af indonesiske arbejdere. Der er over en million indonesere, der arbejder i Malaysia, de fleste som hushjælp eller arbejdsmænd.

Den nye aftale er et forsøg på at forbedre hushjælpernes arbejdsforhold og har igen åbnet grænserne for indonesiske arbejdere i Malaysia.

Må beholde passet

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Hushjælperne har nu krav på en fridag om ugen og kan også beholde deres pas, som de tidligere skulle aflevere til deres arbejdsgivere, som derefter brugte det til at true hushjælperne med deportation.  

Malaysia er et af de lande i verden, hvis økonomi er afhængig af udenlandsk arbejdskraft. Det er især folk fra Indonesien, Bangladesh, Nepal, Indien og Cambodja, der strømmer til landet.

Hushjælpere og tjenestefolk er især udsatte, fordi de ikke bliver anset for at være arbejdere og derfor ikke er beskyttet under arbejdslovgivningen.

Men nu er der måske håb forude.

Ny konvention baner vejen

I sidste uge vedtog FNs internationale arbejds-organisation ILO en konvention, som for første gang anerkender husarbejde som et arbejde.

Det betyder, at hushjælpere får rettigheder som alle andre arbejdere, f.eks fast antal ugentlige arbejdstimer, fast fridag, klare lønvilkår m.v.

”Hushjælpere er hverken tjenestefolk eller medlemmer af familien. De er arbejdere,” fastslår Manuela Tomei fra ILO.

Minimumsstandarder

Håbet bag de nye minimumsstandarder er, at flere og flere lande vil beskytte hushjælpere under gældende arbejds- og socialelove.

Konventionen skal med andre ord bringe hushjælperne ud af den usynlige rolle, de i dag har på arbejdsmarkedet.

"Konventionen er basal, men meget vigtigt,” siger Ip Puiyu, direktør for det international netværk for hushjælpere i Asien, til IRIN nyhedsbureau.

Puiyu var med ved ILO konferencen i Geneva i sidste uge, hvor konventionen blev vedtaget med et overvældende flertal.

396 stemmer for, 16 imod og 63 undlod at stemme, heriblandt Malaysia, Singapore og Thailand.

Ifølge ILO er det især de asiatiske lande, der halter bagud med at beskytte hushjælpere.

Jubel over ny konvention

Andre menneskerettighedsorganisationer jubler også over den nye konvention.

Amnesty International siger, at regeringerne nu må arbejde for at forbedre arbejdsforholdene for verdens 53 millioner af hushjælpere.

"Overgreb mod hushjælpere er alt for almindelig i mange dele af verden," siger Michael Bochenek fra Amnesty International.

"Alle lande bør ratificere denne skelsættende traktat, som indeholder et stærkt fundament for en global juridisk ramme, der kan sætte en stopper for sådanne overgreb," siger han.

Stort gennembrud

I ILO anses konventionen for et gennembrud af stor betydning.

”Historien er ved at blive lavet,” siger ILOs generaldirektør Juan Somavia.

”Vi benytter for første gang ILOs standard-system i den uformelle økonomi,” siger han.

Ifølge ILO arbejder 41 procent af verdens 53 millioner hushjælpere i Asien. Det er også Asien, der eksporterer størstedelen af husarbejderne i Mellemøsten, Canada, Europa samt Japan og Hong Kong.

Den ny konvention træder i kraft, så snart to lande har ratificeret den.

Læs hele konventionen

siger Michael Bochenek fra Amnesty International.

Stort gennembrud

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.