Indisk ITingeniør kan blive i Danmark

31. aug 2011
Den indiske ITingeniør Bipjeet Kaur, der tidligere på sommeren stod til udvisning fra Danmark, får nu lov at blive.

39-årige Bipjeet Kaur, der er ansat som IT-forsker på Ingeniørhøjskolen i København, kan ånde lettet op.

Hun fik i sommer afslag på forlængelse af sin opholdstilladelse, men nu er Udlændingeservice nået frem til, at hun kan blive i Danmark et år endnu.

"Jeg er virkelig lettet," siger Bipjeet Kaur.

"Nu kan jeg blive i Danmark og passe mit arbejde, og min søn kan også få lov at blive her," siger hun til Avisen.dk.

Bipjeet Kaur har fået opholdstilladelse frem til 1. juli 2012.

Skal ansøge igen

Hun lægger dog ikke skjul på, at hun stadig er noget forundret.

Svaret fra Udlændingeservice er meget langt og kompliceret at forstå, siger hun, og hun kommer til at skulle ansøge om opholds- og arbejdstilladelse igen.

Blandt andet gælder hendes arbejdstilladelse indtil videre kun indtil udgangen af 2011.

”Det er både indviklet og dyrt at få lov at blive i Danmark,” siger hun med henvisning til alle de ansøgninger, hun skal udfylde for at få arbejds- og opholdstilladelse.

Tilladelse efter beløbsordning

Grunden til, at Bipjeet Kaur nu – i modsætning til tidligere – kan få lov at blive i Danmark er den såkaldte beløbsordning. Den sikrer, at udlændinge kan få opholdstilladelse, hvis de tjener mere 375.000 kroner om året.

Oprindeligt tjente Bipjeet Kaur mindre, fordi hun ikke kunne arbejde fuld tid, da hun skulle have tid til at passe sin syge søn. Men for at sikre, at hun kunne blive i Danmark, er hun gået op på fuld tid og har fået andre til at tage sig af sønnen.

På Ingeniørhøjskolen forsker Bipjeet Kaur i radio- og telekommunikation. Hun har specialiseret sig i sikkerhed indenfor ”software-defined radio”. Hvor vi i dag bruger 3G-netværk i mobiltelefoner, sigter Bipjeet Kaurs forskning mod 5G- og 6G-netværk. Anvendelsen ligger langt ude i fremtiden, og ifølge hendes chef er der gode vækstmuligheder på området.

Sagen kort

Indiske Bipjeet Kaur kom til Danmark i 2002. Siden 2008 har hun forsket i telekommunikation på Ingeniørhøjskolen i København. I juli fik hun afslag på forlængelse af sin opholdstilladelse, og siden da har hun kun kunnet blive i Danmark, mens Udlændingeservice behandlede hendes ansøgninger. Med den nye afgørelse kan hun som minimum blive indtil næste sommer.