Tæt på verden: Indiens fattige renser lokummer med hænderne

24. maj 2012
Hvis landet rapporterede korrekt ville 55 procent være fattige. Indien har verdensrekord i svineri og underernæring.

Indiens økonomi har oplevet rekordhøj vækst lige siden før finanskrisen, mens fattigdom overhovedet ikke formindskes. Pengene forsvinder ind i andre prioriteringer end de fattige.

Der er i Indien forfærdende dårlige forhold for ernæring, sundhed, sanitet og forsyning af rent vand. Fattigdom synes at være en fast og nødvendig del af samfundets struktur.

Fordrejede tal

I Indien definerer myndighederne fattigdom særdeles liberalt set fra de riges side. Folk er først fattige, hvis de har under tre kroner om dagen at leve for. I de fleste andre fattige lande anses 11 kroner for absolut minimum.

IPS News citerer Miloon Kothari, ansvarlig for en menneskerettighedsorganisation i Indien og tidligere FN-rapporteur, for at antallet af fattige indere stiger til 55 procent af befolkningen, hvis landet brugte korrekte UNDP-standarder.

Kothari anklager Indien for at være unaturligt fokuserede på vækst uden at huske på sundhed og uddannelse som en del af landets udvikling. Han er ikke alene i sine anklager om Indiens bevidste fordrejning af sit fattigdomsbillede.

Dårlige vilkår

Indien er verdensmester i underernæring. Det er så slemt, at landets premierminister har kaldt det en pinlig skandale. Hver femte i landet får ikke nok nærende mad og 42 procent af børn under fem er undervægtige.

Samtidig har Indien overproduktion af råvarer som hvede og eksporterer lystigt for at tjene fremmed valuta snarere end at fodre sine nødstedte borgere tilstrækkeligt.

Indien har også verdensrekord i manglende hygiejne. Halvdelen af landets befolkning har ingen adgang til toiletter og besørger i det fri. Især de fattigste som dalitterne lider under disse forhold.

Dalitter

En leder af dalitterne, tidligere benævnt kasteløse hinduer, Asha Kotwal anslår, at 700.000 i denne befolkningsgrupper den dag i dag renser toiletter med de bare hænder som deres job for overlevelse.

[pagebreak]

Denne befolkningsgruppe har politisk magt, idet den tæller over 16 procent af indiens befolkning. Derfor er der allokeret store midler til forbedring af forholdene, men Kotwal siger til IPS, at over 30 milliarder dollars ikke er udbetalt de seneste 5 år.

Kritisk gennemgang

Indien bliver i dag gennemgået for sine forhold af Human Rights Council of Geneva, en international organisation, der studerer forholdene stat for stat hvert tredje år.

Blandt kritikpunkter indsamlet af private organisationer som dalitternes er der vold imod mindretal, mord, voldtægt, ydmygelser og diskrimination. Dalitterne har optalt over 100.000 overgreb mod sig i perioden 2008-10.

Blandt andre punkter, der besmitter Indiens ry som et nyrigt land er forstødningen af millioner af oprindelige folk fra deres jord til fordel af mineselskaber, træfældning og multinationale.

People's Empowerment Movement rapporter, at ”mange oprindelige stammefolk er skudt af politi, der forsvarer multinationale selskaber.”

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.