Tæt på verden: Indien slås for billig HIVmedicin

16. jul 2011
EU forsøger i handelsforhandlinger at blokere for Indiens produktion af HIVmedicin. Over seks millioner er afhængige af den for livet.

Internationale medicinalfirmaer og EU forsøger at blokere for produktion af billig kopimedicin til HIV- og AIDS-ramte i fattige lande. Indien og Brasilien nægter at bøje sig for kravene.

Omkring 15 millioner mennesker i fattige lande er smittet af HIV. Under halvdelen har adgang til billig medicin, der kan kontrollere virussen. Indien giver, indenfor sine egne grænser, gratis medicin til 420.000 smittede.

Indien står fast

”Regeringen holder fast i, at vi vil sikre billig kopimedicin, også antiretroviral (ARV) til bekæmpelse af HIV og Aids”, udtaler Anand Sharma, handels- og industriminister i Indien. Han gav i sidste uge løftet til FNs repræsentant for UNAIDS, Michel Sidibe.

Indien besluttede i 1970 ikke at ville anerkende patenter på medicin, hvilket skabte en massiv industri med kopivarer. Siden 2005 har landet genoptaget respekt for patenter.

Indiens medicinalindustri er blevet verdens apotek for billig kopimedicin. Den leverer 85 procent af al den antiretrovirale medicin, som behandler millioner smittet med HIV-virus. Omkostningen for et års behandling er kommet helt ned i 500 kroner.

Behov for samarbejde

”Millioner af mennesker, flest i Afrika, vil dø, var det ikke for den indiske produktion af billig ARV-medicin,” udtaler Michel Sidibe til nyhedsbureauet IPS.

Sidibe mener, at de nyrige lande organiseret i BRIC-samarbejdet, Brasilien, Indien, Kina, Rusland og Sydafrika bør arbejde tættere sammen og sikre, at fattige ikke dør af AIDS-relaterede sygdomme.

De fattige lande har ikke en fælles holdning, der skal sikre adgang til billig medicin.

Medicinalfirmaer vil holde på data

EU og de store farmaceutiske firmaer kæmper for deres patent-rettigheder i alle handelsaftaler.

Medicinalindustrien, der har udviklet og fortsat udvikler de livsforlængende præparater, forsøger at forhindre kopifabrikanter i at bruge deres researchdata til forbedring af konkurrenternes produkter.

Researchdata bliver afgivet til myndigheder, der kontrollerer om medicin virker som lovet. Kopifabrikanterne kan få fat i dokumenterne og bruge dem gratis.

Indien bruger regler under de internationale handelsaftaler, der sikrer fleksibel omgang med ophavsrettigheder. Også Brasilien nægter at bøje sig for krav om at forhindre kopiproducenters brug af researchdata.

EU vil straffe behandlere

EU forhandler for tiden en særlig frihandelsaftale med Indien og her forsøger Europa på forskellige måder at genetablere medicinalindustriens eneret til at producere disse medikamenter. Udover UNAIDS har også WHO udtrykt deres bekymring over EUs holdning.

EU forsøger også at kriminalisere dem, der håndterer de billige kopipræparater. En organisation med Læger Uden Grænser kunne derfor blive straffet for at uddele ARV-medicin. Organisationen er aktiv med dette i 60 lande.

Ydermere ønsker EU aftaler, skriver IPS, som skal gøre det muligt for vestlige medicinalfirmaer at sagsøge indiske fabrikker, hvis europæerne føler deres profit truet af lokal lovgivning.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.