Tæt på verden: Indien løber tør for vand

23. jun 2011, 11:29
Indien har ingen national vandplan. Grundvandet udnyttes for meget. En fjerdedel af landets høst er i fare på grund af manglende vand.

Indien i dag storproducent af madvarer. Udviklingen fra et sultplaget land til eksportør er imponerende. Løsningen har været millioner af brønde. Konsekvensen er, at grundvandet er ved at forsvinde.

Selv om store dele af Indien har rigeligt med vand fra floder som Ganges, så er er vandvejene voldsomt forurenet og truet på deres liv. Grundvand er den mest kritiske ressource for vand til over en milliard mennesker.

Indien er uden sammenligning verdens største forbruger af grundvand. Det anslåede forbrug er 230 kubik-kilometer om året svarer til en fjerdel af hele klodens forbrug.

Ingen kontrol

Selv om udlandet opfatter Indien som en fremadstormende industriel gigant, så er landets økonomi understøttet af landbrug. Meget af vandforsyningen til at drikke, til at kunstvande og til industrielt forbrug kommer fra brønde.

Indien har ingen overordnet plan for vand.

Millioner og atter millioner af brønde er blevet gravet uden kontrol af love eller regulativer. En kombination af økonomiske, sociale og politiske faktorer har gjort beskyttelse af grundvandet umulig.

Indien nød godt af den grønne revolution, hvor bedre såsæd og gødning blev introduceret i stor stil – støttet af kunstvanding. Offentlig vandforsyning slog dog ikke til, hvorfor boring af brønde greb om sig.

[pagebreak]Enormt forbrug

Tekniske fremskridt med moderne pumper har gjort det muligt for selv mindre farmere at få deres egen brønd. Økonomiske fremskridt gjorde det muligt at betale for brønden. Følgelig har lokale myndigheder undladt at etablere systemer med overfladevand.

Halvdelen af landets kunstvandede landbrug overrisles med grundvand. Værdien af denne produktion (i 2002) anslås i en rapport offentliggjort af Verdensbanken til over 40 milliarder kroner.

Det er mere en fire gange samfundets investering i kunstvanding og mere end Indiens samlede investering i fattigdomsbekæmpelse og udvikling i landsbyer. Rapporten beskriver, at udviklingen med brønde er sket uden myndighedernes opmærksomhed.

I øjeblikket er 15 procent af Indiens fødevareproduktion baseret på overforbrug af grundvand. I tørkeområder investerer de mere velhavende i dybere brønde og kraftigere pumper. De fattige udelukkes derfor fra vandforsyning.

En fjerdel af landets høst er i fare på grund af manglende grundvand.

Virker ikke

Trenden i Indien er og har været, at da man ikke kan stole på offentlig vandforsyning, opretter man sin egen. Millioner af mennesker har over de seneste 50 år således løst et samfundsproblem selv.

Resultatet er, skriver forfatterne, at Indien risikerer at løbe tør for grundvand. Presset imod denne ressource stiger efterhånden som befolkningen vokser og velstanden stiger. Grundvand er seks gange dyrere end overfladevand i hovedstaden Delhi, men det er alligevel den foretrukne løsning i middelklassen.

I visse regioner af Indien er de bærende lag i jorden med grundvand så hårdt udnyttede, at der tales om krise. Situationen bliver hurtigt værre. Om 20 år vil der være krise alle vegne. De sandsynlige økonomiske og sociale konsekvenser ved ikke at administre sit vand er meget alvorlige.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.