Ind på den lukkede og ud i bundløs gæld

4. feb 2010
Værestedet Café Paraplyen i København lægger hus til psykisk syge med gæld. Nu prøver de at hjælpe med gældsrådgivning. Det er ikke nemt

"Ved du hvad, jeg beder lige Brian om at komme ned og åbne - han er klar til at hjælpe dig," siger Tina Holdt Kragh.

Tina Holdt Kragh lægger røret og sender endnu er klient op af trapperne til den nye gældsrådgivning hos KFUMs Sociale Arbejde på Frederiksberg i København. Rådgivningen er en del af det sociale tilbud Café Paraplyen, som hun er leder af. Den er lavet for at socialt udsatte som psykisk syge kan komme ud af deres gæld og på fode igen.

"Vi har set det i årevis. De kom ikke her i caféen, fordi de havde gæld, men det viste sig efterhånden. Efter vi har åbnet rådgivningen kan vi se flere ting. Mange unge med ADHD viser sig for eksempel at være væltet ind i møgdyre smslån,” siger Tina Holdt Kragh

De mange lånetilbud, der også tit virker for fristende for Hr og Fru Danmark er helt umulige at styre for for eksempel de unge med ADHD. De har problemer med netop den executive funktion i hjernen. Det betyder, deres impulskontrol er dårlig, og de har svært ved at gennemskue konsekvenserne af deres handlinger.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Hun ser også de maniodepressive, der i de maniske perioder køber pelse, computere og alt muligt andet og låner til det.

Indlagt på den lukkede

"Nogle af de hårdest ramte, vi ser, er dog dem, der har været indlagt på lukkede afdelinger i lange perioder. Når de kommer ud, står de i bundløs gæld, fordi de ikke har betalt af på deres lån, huslejen og kun har fået sygedagpenge i en længere periode. Problemet med psykisk sygdom er, at det tager meget lang tid at komme sig. Det er samfundet ikke indrettet på," siger Tina Holdt Kragh.

Gældrådgivningen åbnede i oktober. Siden har der hver uge været åbent i to timer for gældsrådgivning.

Man skal booke på forhånd, blandt andet for at sikre, man ikke får en bankrådgiver fra sin egen bank. Rådgiverne er nemlig ansat i banker og fundet ved hjælp fra Finansrådet. De arbejder alle sammen gratis.

Mange bliver væk

Rådgivningen er netop lavet til socialt udsatte, men det er indtil videre ikke mest dem, der sætter sig til rette overfor Brian Rasmussen og hans mappe med budgetskemaer.

Sagen er netop, at man skal først overskue, man har et problem, så skal man finde frem til tilbuddet, og ringe og få en aftale, og så skal man møde op - ofte flere gange, hvis man har store gældproblemer.

Allerede nu har de vist sig, at en del ikke kommer igen til de næste aftaler.

"Jeg tør ikke svare på, om de får noget ud af det. Det er jo svært at følge op på. Jeg kan give dem værktøjer, men et vil kræve en meget stor arbejdsindsats at komme ud af gælden, " siger Brian Rasmussen, der til hverdag er kunderådgiver i en bank.


Vejen ud af gælden

Skal en psykisk syg ud af gældsfælden, må han selv opsøge en gratis gældsrådgivning. Kun få psykiatriske tilbud kan hjælpe med en socialrådgiver.

Gældsrådgivningen har typisk åbent to timer om ugen. Her kan en bankuddannet frivillig hjælpe med at lægge et budget, og udregne hvor stor gælden er.

Den frivillige bankuddannede kan hjælpe med at kontakte bank eller andre kreditorer og foreslå en afbetalingsordning.

Juridiske problemer, f.eks. i forbindelse med gammel gæld eller fogedsager, kan ofte løses i af en frivillig jurist eller jurastuderende.

Den psykisk syge administrerer selv egen økonomi og står for at betale regninger og holde aftaler med kreditorerne under hele forløbet ud af gælden