Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Illegalt arbejde straffes langt hårdere i Tyskland

17. jul 2019
Der er markante forskelle på bøderammerne for ulovligt arbejde i vores nabolande, viser svar fra ministerie. EL og DF vil nu kigge nærmere på bødernes størrelse.

Selvom Tyskland kun er en kort tur væk, så er der stor forskel på, hvor hårdt hammeren falder, når der straffes for ulovligt arbejde.

Det oplyser Udlændinge- og integrationsministeret.

I Tyskland kan enhver virksomhed, der har hyret illegal arbejdskraft, straffes med en bøde helt op til 500.000 euro. Det svarer til godt 3.7 millioner kroner.

LÆS OGSÅ: Rekordmange virksomheder dømt for at hyre illegale arbejdere

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Til sammenligning straffes arbejdsgivere i Danmark med en bøde på 10.000 kroner pr. beskæftiget illegale for hver påbegyndt arbejdsmåned. 

Ved særligt skærpende konsekvenser kan bøden hæves til 20.000 kroner. Men det er langt fra nok, mener beskæftigelsesordfører for Dansk Folkeparti, Bent Bøgsted.

- Som det er nu, er det alt for let at ansætte udlændinge uden papirer. Derfor er vi klar til at forhandle om bødestørrelsen til de virksomheder, der hyrer illegalt arbejdskraft ind. En bøde på 20.000 kroner er forsvindende lidt i forhold til de andre lande, siger han til Fagbladet 3F.

Luk virksomheden
I lighed med Tyskland straffer de østrigske myndigheder også arbejdsgiverne hårdt i sager om ulovligt arbejde. Her kan en virksomhed, der ulovligt beskæftiger tre eller flere udlændinge, straffes med en bøde på mellem 30.000 til 375.000 kroner. 

Så højt kan Bent Bøgsted dog ikke love, at man vil sætte bødeloftet i Danmark. 

- Jeg forestiller mig en startbøde på mellem 50.000 og 100.000 kroner. Men det er selvfølgelig noget, der skulle igennem en række forhandlinger, før vi ville kunne lægge os fast på noget endeligt, siger han.

LÆS OGSÅ: Illegal flugt over plankeværket 180 arbejdere stikker af fra kontrol

Han foreslår desuden, at det skal være muligt at lukke en virksomhed ned, hvis den gentagende gange har ansat illegale.

- Hvis vi skal sende et signal, bliver hammeren også nødt til at falde hårdt. Og det er min overbevisning, at netop muligheden for at lukke en virksomhed vil have den effekt, vi leder efter, siger Bent Bøgsted. 

Bøde efter indkomst
Også i Enhedslisten er man villige til at kigge nærmere på straframmen for ulovligt arbejde. 

- Vi er faste tilhængere af, at bøderne skal svare til det, som arbejdsgiveren har tjent på den illegale arbejdskraft.  På den måde sikrer vi, at de store virksomheder, der systematisk bruger illegal arbejdskraft, også får en rigtig høj bøde, der kan mærkes på regnskabet, siger Arbejdsmiljøordfører, Christian Juhl (EL).

Her henviser han samtidig til den straffemodel, som Sverige og Norge praktiserer i sager om ulovligt arbejde. I begge lande fastsættes bøden til virksomheden efter arbejdsgiverens indkomst.

LÆS OGSÅ: Byggefirma med rigmandskunder tiltalt for dokumentfalsk og illegalt arbejde

Men det kan være svært at fastlægge fortjenesten på den ulovlige arbejdskraft, indrømmer han. Derfor foreslår han også, at man fastsætter en minimumsbøde, som er højere end den nuværende bøderamme.

- Vi kan ikke sige på forhånd, hvor høj denne minimumsbøde skulle være. Men det er vigtigt, at vi får kigget nærmere på problemet og får drøftet de andre muligheder, som kan være med til at mindske omfanget af illegalt arbejde, siger Christian Juhl.

Bøder kan ikke stå alene
Ifølge arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Bjarke Refslund, kan det give god mening at hæve bødernes størrelse.

- Vi ved fra andre typer af kriminalitet, at en strengere straf eller højere bøde kan til en vis grad have en afskrækkende effekt. Derfor må man også antage, at det kan have en potentiel effekt her, siger han og tilføjer:

- En bøde på 10.000 eller 20.000 virker ikke umiddelbart afskrækkende nok i mine øjne. Især taget i betragtning af, at der kan være mange penge at tjene.

Han understreger, at bøder alene ikke slår problemet med ulovlig arbejdskraft til jorden.

- Selvom man fastsatte en meget høj bøde, så er det ikke ensbetydende med, at man ville eliminere problemet helt. Det skal også fungere med andre tiltag som for eksempel flere tilsyn fra myndighederne, siger Bjarke Refslund.