Unge vil ikke være pædagoger: Uddannelser vil tiltrække ældre

30. jul 2019
Pædagoguddannelserne har svært ved at hive de helt unge ind på studierne. Nu vil de gøre det mere attraktivt for ældre at sætte sig på skolebænken.

Den nyligt formede regering har fastslået i sit forståelsespapir, at der frem mod 2025 skal indføres minimumsnormeringer i de danske dagsinstitutioner. Men der er ikke pædagoger nok.

Pædagogernes fagforening BUPL estimerer, at der skal bruges 5.000 flere pædagoger for at imødekomme normeringerne, men optaget på pædagogstudierne er faldende. Det skriver dr.dk.

Dekan på pædagoguddannelsen i København, Annegrete Juul, mener, at der må alternative metoder i brug, hvis man vil opnå resultatet.

- Det er på ingen måde nok. Der bliver færre unge, så vi har brug for at se på andre veje ind i pædagogfaget, siger Annegrete Juul til dr.dk.

Hun har helt opgivet at tiltrække de helt unge unge, men vil i stedet fokusere på lidt ældre folk.

Råd til bil og bolig

En af dem, som ikke kommer lige fra gymnasiet er Dennis Haahr, der har arbejdet som pædagogmedhjælper hos Børnegården i Sundby på Amager de seneste ti år.

Han har overvejet at læse til pædagog.

- Jeg tror, jeg ville få noget teori bag og få sat nogle ord på, hvad man gør, og få nogle ideer til, hvad man ellers kan gøre, siger Dennis Haahr til dr.dk.

Og ifølge professor i dagtilbud ved Aalborg Universitet Charlotte Ringsmose er det ikke ligegyldigt, om man er uddannet eller ej.

- Uddannet personale er bedre til at møde børnene aldersvarende. Og det har utrolig stor betydning, når vi taler om små børns trivsel og udvikling, at de er sammen med voksne, der forstår dem og kan møde dem, hvor de er, siger Charlotte Ringsmose til dr.dk.

Når man har været pædagogmedhjælper i fem år kan man tage uddannelsen med merit, hvilket tager cirka tre år. Man sparer på den måde et halvt år på uddannelsen.

Men det er stadig mange år, man skal tage afsked med en fast lønindtægt, mens SU'en tikker ind i stedet, lyder det fra Dennis Haahr, som er etableret med faste udgifter til blandt andet bolig og bil.

Formand for BUPL Elisa Rimpler så derfor gerne, at man gjorde det mere attraktivt at få en uddannelse, når man allerede er i faget. I stedet for at man skal have fem års erfaring, vil fagforbundet have kravet ned til to år.

- Der skal være en mulighed for, at man ikke skal gå fra hus og hjem for at studere igen. Og det er også muligt at lave om på reglerne for, hvornår man kan blive optaget på uddannelsen. Og det kan man gøre med små ændringer, siger Elisa Rimpler til dr.dk.

Annegrete Juul mener også, at man burde rette blikket mod akademikere og ikke kun pædagogmedhjælpere.