Tæt på verden: Ikke mere tagselvbord i statskassen

19. apr 2013, 10:43
Ny lønkommission smækker kassen i overfor grådige kenyanske politikere, der har været blandt verdens bedst betalte.

I Kenyas nye grundlov har man frataget parlamentarikerne retten til at give sig selv løn og ikke mindst lønforhøjelser og frynsegoder på grund af ødselhed. Allerede før den nye samling, var der krav om mere i løn fra de folkevalgte, der ikke synes, de får nok for ulejligheden.

Tidligere år år slog den nye lønkommission ned med hård hånd og reducerede parlamentsmedlemmernes løn til $78.500 fra 126.000. Visse politikere mener ikke, at 450.000 kroner er nok. Hertil skal nævnes, forklarer nyhedsbureauet AP, at præsidentens løn nærmest blev halveret til lidt over en million danske kroner.

Lønkrav

Politikerne i det nu afgåede parlament ville hæve deres egen løn i sidste øjeblik til $175.000 og give alle et farvel-bonus på $110.000. Det forsøg på at tage selv af kassen medførte voldsomme demonstrationer i januar, hvor protesterende satte ild til 221 kister udenfor den lovgivende forsamling. Reaktionen blev altså en nedskæring.

Uhuru Kenyatta klager nok ikke, da han er landets rigeste mand. Før nedskæringernew var kenyanske politikere blandt verdens bedst betalte. I øvrigt var der også lige skandalen med, at politikerne brugte nødhjælpspenge til at betale deres personlige skat med.

Belastning

Da parlamentet åbnede først på ugen sagde den nyvalgte præsident Kenyatta, at offentlige lønninger æder 12 procent af landets nationalprodukt og halvdelen af alle skatteindkomster.

Lønkommissionen mener ikke, at landet har råd til ødsle lønninger – ikke mindst efter antallet af parlamentarikere er steget fra 222 til 349, der er valgt 47 nye guvernører og 67 senatorer. Til gengæld har præsidenten reduceret antallet af ministerier fra 44 til 18.

Mindstelønnen for almindelige kenyanere er 8.600 kroner – om året. Kenya rangerer som et af verdens fattige lande. Politikerne mener, at de skal have høje lønninger, så de kan give almisser til fattige i deres valgkredse.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.