Mine hænder er slidt helt igennem af at vride karklude i over 30 år. Jeg har fået skiftet led ud i den ene tommeltot og den anden har det heller ikke godt, siger rengøringsassistent Hanne Pedersen.

Ikke et ord om tidlig pension: Nedslidte Hanne er skuffet

26. jun 2019
I aftalen mellem de røde partier står der ikke noget om differentieret pensionsalder. Det skuffer rengøringsassistenten Hanne Pedersen, der har fået flere operationer på grund af nedslidning.

Set fra rengøringen på hospitalet i Frederikshavn har den politiske aftale mellem de røde partier én alvorlig mangel: Man finder intet om Socialdemokratiets centrale løfte om, at folk med mange år på arbejdsmarkedet skal kunne gå tidligere på pension.

LÆS OGSÅ: Ikke et ord om pension i ny aftale: Nu taler Mette F.

Det er ”meget skidt”, som man siger på nordjysk:

- Jeg kan være ligeglad, for jeg går på efterløn til oktober, men hvad med mine kollegaer? De skal vel ikke arbejde, til de går med rollator, spørger den 62-årige rengøringsassistent Hanne Pedersen, der - udover afstikkere til fiskeindustrien og hotelbranchen - har gjort rent på Nordjyllands Regionshospital i over 30 år.

Tidstyranni

Hanne Pedersen har været gennem flere operationer på grund af nedslidningen på jobbet, og smerterne holdes nede med håndkøbsmedicin:

- Mine hænder er slidt helt igennem af at vride karklude i over 30 år. Jeg har fået skiftet led ud i den ene tommeltot, og den anden har det heller ikke godt.

De skulle tænke mere på os på gulvet end dem på toppen.
Hanne Pedersen, rengøringsassistent.

Også ryggen, nakken og benene mærker konsekvenserne af de mange, lange dage i rengøringen:

- Du skal tænke på, at arbejdsmiljøet var meget værre, dengang jeg startede. Det er blevet bedre, men så er tempoet skruet op, og du skal hele tiden nå noget på en bestemt tid. Det er tidstyranni, siger Hanne.

Skuffet over Dansk Folkeparti

Hun er skuffet over, at det socialdemokratiske udspil om ret til tidligere pension slet ikke er nævnt i den "politiske forståelse", som Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten fremlagde i aftes.

Ifølge rengøringsassistenten fra Frederikshavn handler for meget af debatten om klima og indvandrere. Og det er Hanne godt træt af:

- Der er slet ikke nok opmærksomhed om, at vi skal arbejde så længe - alle os, der har det nedslidende arbejde. Politikerne skulle gå mere ind i det, siger Hanne Pedersen.

- Jeg glædede mig til at gå på efterløn, når jeg blev 60 år, men så skubbede de grænsen til 63. Det blev tre meget, meget lange år.

Mine hænder er slidt helt igennem af at vride karklude i over 30 år.
Hanne Pedersen, rengøringsassistent.

Det bliver svært for Socialdemokraterne at finde flertal for forslaget om tidligere pension til folk med mange år på arbejdsmarkedet – for hverken Radikale Venstre eller Dansk Folkeparti vil være med. Og det ærgrer Hanne Pedersen, der har stemt på Dansk Folkeparti i mange år:

- Det er jeg skuffet over. De skulle tænke mere på os på gulvet end dem på toppen.

Fakta: Det står der om tilbagetrækning

En fleksibel tilbagetrækning kan give seniorer bedre mulighed for at blive på arbejdsmarkedet på nedsat tid, efter de har nået efterløns- og pensionsalderen.
Den tidligere regering nedsatte en seniortænketank, som skal afslutte arbejdet i efteråret 2019.
En ny regering vil – blandt andet inspireret af seniortænketankens forslag – præsentere forslag om, hvordan endnu flere ældre kan blive på
arbejdsmarkedet. Det gælder både 60-64-årige, men særligt 65+årige, hvor relativt få deltager på arbejdsmarkedet.
En ny regering vil derudover gennemføre aftalen om seniorpension.

(Citat fra "Retfærdig retning for Danmark" - den politiske aftale mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten.)