Formanden for Fødevareforbundet NNF, Ole Wehlast, tror fortsat på, at hans medlemmer får ret til tidligere pension. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix.

Fagbevægelsen med særlig pensions-besked til Mette F: "Det er hjerteblod"

26. jun 2019
En række fagforbund tror fortsat, at det socialdemokratiske forslag om tidligere pension bliver gennemført, selvom det slet ikke er nævnt i den politiske aftale med SF, Enhedslisten og Radikale Venstre.

Et af de mest omdiskuterede politiske forslag det seneste halve år - det socialdemokratiske udspil om ret til tidligere folkepension - er ikke nævnt i det 18-sider lange dokument, som Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten har lagt frem i fællesskab.

LÆS OGSÅ: Engell efter ny regeringsaftale: Her er den store vinder

Men det tolker fagbevægelsen ikke, som at idéen er droppet. Hos Dansk Metal er formanden Claus Jensen stadig optimist:

- Jeg tror ikke, der er nogen som helst i Danmark, der er i tvivl om, at dette er hjerteblod for Mette Frederiksen – det sagde hun jo også meget tydeligt i aftes. Vi er fortrøstningsfulde over for, at der på den ene eller anden måde bliver fundet en fornuftig løsning, siger Claus Jensen.

Jeg er meget tilfreds med, at Mette Frederiksen igen har understreget, at det bliver en hovedopgave for den nye regering at arbejde for differentieret pension.
Per Christensen, formand for 3F.

Mona Striib, formand for fagforbundet FOA, der organiserer blandt andet sosu´er og andre ansatte i omsorgssektoren, er skuffet over, at tidligere pension til nedslidte ikke kom på plads ved de netop afsluttede forhandlinger.

- Tidligere tilbagetrækning har været knasten, men det lyder på Mette Frederiksen, som om hun stadig har den klare intention, at det skal gennemføres sammen med andre forbedringer for nedslidte, siger Mona Striib.

Hos 3F, der har medlemmer i blandt andet industrien, transportbranchen og byggeriet, siger formanden Per Christensen:

- Jeg er meget tilfreds med, at Mette Frederiksen igen har understreget, at det bliver en hovedopgave for den nye regering at arbejde for differentieret pension. Man har tidligere bebudet en dialog med arbejdsmarkedets parter om en model for dette, og det arbejde ser vi frem til.

Mette Frederiksen sagde i aftes, at det var en æressag for hende, så kan hun vist ikke sige det klarere nu.
Ole Wehlast, formand for Fødevareforbundet NNF.

Og Fagbevægelsens Hovedorganisation er på samme spor:

- Vi ser frem til, at den nye S-regering vil sætte sig i spidsen for at finde et flertal for en ret til tidligere folkepension. Fagbevægelsen er parat til at yde sit bidrag og tage medansvar, skriver Lizette Risgaard i en pressemeddelelse.

En æressag

Hos Fødevareforbundet NNF, der bandt andet organiserer slagteriarbejdere, har man længe arbejdet aktivt for en differentieret pensionsalder. Og man ærgrer sig over, at netop det punkt ikke er omtalt i den politiske aftale.

Formanden Ole Wehlast peger på, at der ikke er et flertal i Folketinget i øjeblikket for det socialdemokratiske forslag, men fagforbundet tror stadig på, at det vil blive gennemført:

- Mette Frederiksen sagde i aftes, at det var en æressag for hende, så kan hun vist ikke sige det klarere nu, mener NNF-formanden.

Han mener, at Dansk Folkeparti bør sadle om og levere de nødvendige stemmer til en ordning med tidligere pension:

- Mange af vores medlemmer plejede at stemme på det parti. De tabte valget, fordi de spændte ben for det her forslag. Det håber jeg, at de har forstået. Kom nu og hjælp til, siger Ole Wehlast.

Også FOA-formand Mona Striib appellerer til, at Dansk Folkeparti – og gerne flere - nu går ind i seriøse forhandlinger om, hvordan en ret til tidligere tilbagetrækning for dem, der kom tidligt ud på arbejdsmarkedet, kan gennemføres.

Administrerende direktør i DA, Jacob Holbraad, peger på, at det nye folketing er sat sådan sammen, at der stadig er flertal for den aftale om seniorpension, der blev indgået før valget af samtlige borgerlige partier inkl. Radikale Venstre.

- Det er også alene det, der er nævnt i forståelsespapiret. Det er dét, vi forholder os til. Grundlæggende er vores tilgang, at der er behov for tiltag, som øger beskæftigelsen yderligere – og bestemt ikke for nogen, der trækker i den anden retning. Og derfor har vores holdning til spørgsmålet om differentieret pension naturligvis heller ikke ændret sig, skriver DA-direktøren i et skriftligt svar.

Det står der om tilbagetrækning

En fleksibel tilbagetrækning kan give seniorer bedre mulighed for at blive på arbejdsmarkedet på nedsat tid, efter de har nået efterløns- og pensionsalderen.
Den tidligere regering nedsatte en seniortænketank, som skal afslutte arbejdet i efteråret 2019.
En ny regering vil – blandt andet inspireret af seniortænketankens forslag – præsentere forslag om, hvordan endnu flere ældre kan blive på
arbejdsmarkedet. Det gælder både 60-64-årige, men særligt 65+årige, hvor relativt få deltager på arbejdsmarkedet.
En ny regering vil derudover gennemføre aftalen om seniorpension.

(Citat fra "Retfærdig retning for Danmark" - den politiske aftale mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten.)

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her