Ikea lovede advarsel på parabenesæber

22. okt 2010
Sidste år lovede Ikea at sætte skilte om, at deres Familysæber og cremer ikke skulle bruges til børn under tre år. Men skiltene er der ikke.

Ikea lovede for et år siden Forbrugerrådet at skrive på hyldeforkanterne at de fraråder brugen af deres Family-produkter til børn under tre år.

Intet er sket.

Produkterne står stadig på hylderne, og den lovede advarsel mod at bruge produkterne til småbørn er der ikke. Heller ikke på den lyserøde sæbeflakon med prinsessekronen på.

Det er ellers særligt børn, der er udsat for virkningen af stofferne, der findes i produkterne fra Ikea Family.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Læs også: Kemi og allergi til hele familien i Ikea

Men hyldeforkanterne var ikke at se nogen steder, da Avisen.dk besøgte Ikea Taastrup i sidste uge. Det var de heller ikke, da Forbrugerrådet tjekkede i februar og påpegede problemet overfor Ikea.

"Hvis man vil sælge sådan noget skidt og lover at mærke hylderne, skal man holde sine løfter,” siger Camilla Hersom fra Forbrugerrådet.

Ingen advarsel til gravide

Ikea Danmarks miljøchef Jonas Engberg "lægger sig fladt ned".

”Det er der ingen undskyldning for. Skiltene må være taget af på grund af ombygningen,” siger Jonas Engberg.

Jonas Engberg derimod har ingen kommentar til, hvorfor Ikea har valgt en advarselsgrænse på tre år, når det er børn i voksealderen, der er særligt udsat. De gravide og ammende, som kan påvirke fostre og spædbørn, har Ikea også udeladt.

Ikea understreger, at der ikke er lovgivning, der forbyder stofferne, og Ikea frivilligt har valgt at mærke hylderne med produkterne.

"Så kan man diskutere om emballagen på sæben rent etisk er i overensstemmelse med målgruppen og diskutere, hvor gamle børn skal være for at blive tiltrukket af lyserødt. Men i sidste nede er det op til forældrene at vælge på deres børns vegne," siger Jonas Engberg.

Allergiparfumer er på vej ud

Der er ingen konkrete planer om at fjerne parabenerne fra Ikea Family-serien. Jonas Engberg siger, at parabeneindholdet i Family-produkterne er langt under grænseværdierne, og at hvis man skifter til andre konserveringsmidler, kan der også være problemer med dem.

Brugen af de seks forskellige særligt allergifremkaldende parfumestoffer i Family-serien, kan Jonas Engberg ikke forklare.

Ifølge Informationscenter for Miljø  & Sundhed kan de ellers være problematiske for alle i familien, både børn eller voksne.

"Vores konklusion i Ikea er, at der er bedre alternativer til de parfumestoffer, vi bruger nu. Vi forventer, at i løbet af maksimalt et år vil stofferne være byttet ud med nogle bedre, der ikke er på EUs liste over de særligt allergifremkaldende," siger Jonas Engberg.

 

 

 

 

 


 

Det er der i:

Det skriver Ikea om serien Njuta:

”Ingen fine produktnavne. Ingen overdrevne løfter. Ingen irrelevante egenskaber. Bare almindelige produkter af høj kvalitet.”

 

 

Ikea Family Sæbe

Under mistanke for at være hormonforstyrrende: Ethylparaben propylparaben, methylparaben

Ikea Family Njuta Shampoo:

Under mistanke for at være hormonforstyrrende: Methylparaben propylparaben, ethylparaben. 
På EU's liste over særligt allergifremkaldende parfumestoffer: Linalool, citronellol, Hexyl cinnamal.

Ikea Family Njuta Body Lotion:

Under mistanke for at være hormonforstyrrende: Propylparaben, methylparaben.

EU's liste over særligt allergifremkaldende parfumestoffer: Linalool, hexyl cinnamal, geraniol, alpha isomethyl ionone, citronellol, amyl cinnamal

Kilde: Informationscenter for Miljø & Sundhed