Billede fra Ikeas pressemeddelelse om den omdiskuterede kollektion. Foto: Ikea/PR

Gigant ramt af shitstorm: - Jeg handler der aldrig igen!

30. okt 2019
Dansk Folkepartis Peter Skaarup undrer sig på Facebook over, at Ikea har lanceret varer under navnet "Vinterfest". Det er en søgt præmis, mener Ikea.

Dansk Folkepartis mangeårige folketingsmedlem Peter Skaarup blæste mandag til den shitstorm, som Ikea nu ser ud til at være midt i.

LÆS OGSÅ: V-politiker går konkurs med stor skattegæld

Stormen rejste sig, da den svenske møbelgigant sendte en ny kollektion ud i butikkerne. Kollektionen hedder "Vinterfest", og det fik Peter Skaarup til tasterne.

I et opslag på Facebook skriver han blandt andet, at "Mens langt de fleste danskere glæder sig til at fejre den traditionelle danske jul, så er Ikea gået igang med at pynte op til "vinterfest".

Han fortsætter med, at han "holder meget af Sverige og svenskerne, men den politiske korrekthed, der udgår fra vores naboland, begynder at blive lidt anstrengende".

Sidst i opslaget stiller han sine knap 61.689 Facebook-følgere spørgsmålet: "Hvad med dig, skal du fejre julen i december eller holder du vinterfest den 24. December i år?".

B.T. har plukket i de mange kommentarer, som har sendt Ikea ind i orkanens øje. Blandt kommentarerne er "Farvel til Ikea, vi holder jul og ikke vinterfest", "I lefler for muslimer, men hvad I har jo også allerede ødelagt Sverige! Jeg kommer aldrig til at handle i Ikea mere pga. Jeres hykleri og leflen for muslimer!" og "Er Ikea blevet Islamiseret?".

LÆS OGSÅ: Christian Stadil går konkurs: Gigantisk underskud

Tirsdag afviste Ikea Danmarks presserådgiver, Christian Mouroux Pedersen, overfor Berlingske, at Ikea havde aflyst julen.

- Vi afholder julebuffet i vores varehuse, og vi pynter op til jul. Julen er ikke på retur i Ikea. For vi skal være relevante for de mennesker, vi gerne vil servicere, sagde Christian Mouroux Pedersen til Berlingske.

Christian Mouroux Pedersen mener, at stormen er blæst op på en søgt præmis.

- Peter Skaarup set det som en gylden mulighed for at skabe misforståelse, som han kunne dreje i retning af en debat, som han er meget interesseret i. En debat, der handler om påvirkning af indvandring og kulturforskelle. Det er ikke en debat, Ikea er interesseret i at være en del af. Vi er nysgerrige og åbne over for mange kulturer. Ikea hylder mangfoldighed og diversitet. Hvis ikke vi gør det, kan vi ikke blive ved at inspirere folk til nye måder at leve på. Det er det, der er vores vartegn, siger han til Berlingske.

Christian Mouroux Pedersen tilføjer, at Ikea "hylder julen", og at det er "absurd", at blive klandret for "at kalde en sæsonkollektion for noget, der er mere rammende for sæsonen end bare jul".

- Det svarer til, at vi skulle kalde vores sommerkollektion for sankthans-fest. Det ville irritere rigtig mange kunder. Det er en sæson, der er tale om, og ikke en højtid.

Også Venstres Mads Fuglede er efter Ikea på Facebook. Her skriver han:

"Jeg glæder mig til at sige: "Vi kan desværre ikke køre i IKEA, skat. Jeg gad ellers virkelig godt, men de kalder jul for vinterfest, så vi kan aldrig sætte vores ben der igen".

LÆS OGSÅ: Lise Nørgaard i dyb sorg: "Det er frygteligt"

Fakta om Ikea-sagen

I en pressemeddelse udsendt 26. september om den nye kollektion indleder Ikea med følgende: "Julen nærmer sig med hastige skridt, og selvom højtiden for de fleste rimer på hygge, familie og samvær, kan virkeligheden til tider være både hektisk og tidskrævende. Det vil IKEA nu gøre sit for at lave om på med den helt nye julekollektion VINTER, hvor tips og tricks til en mere rolig jul er i højsædet".

Videre i pressemeddelelsen står der: "Alle produkter i VINTER er designet til at gøre juletiden mere overskuelig og tidsbesparende for de mange familier. Med VINTERFEST service kan man hurtigt og nemt skabe den rette stemning til årets julebord, ligesom VINTERFEST dugen hurtigt giver juleliv til en ellers simpel opdækning. Og skal du bage julesmåkager med børnene eller gøre noget ud af gaveindpakningen, er der også hurtige og gode råd at hente i VINTER kollektionen".

Kilde: Ikeas pressemeddelse