Tæt på verden: Idømt 20 år for massevoldtægt

22. feb 2011, 13:43
En mobil domstol i DR Congo har afsagt domme over voldtægtsmænd fra hæren. De skulle beskytte men voldtog i stedet landsbykvinder.

Myndighederne i DR Congo mener det alvorligt. Nu skal det være slut med systematisk voldtægt. Oberst Mutuare Daniel Kibibi er idømt 20 års fængsel som ansvarlig for en grusom massevoldtægt nytårsdag. Manden blev personligt dømt for fire tilfælde af kriminelle handling imod menneskeheden.

Hvert år voldtages tusinder af kvinder og børn i DR Congo, og dette er den første sag af sin art, hvor den ansvarlige bliver straffet. En mobil domstol dømte ham mandag i landsbyen Fizi som den første officer nogen sinde.

Han voldtog selv

Kibibi var anklaget for at have beordret sin tropper til at angribe landsbyen, hvor 62 kvinder senere blev identificeret som ofre for voldtægt. Et vidne forklarede, at han personligt havde voldtaget hende i 40 minutter.

Anklageren ønskede dødsstraf over manden. I hærenheden blev fire andre officerer ligeledes dømt og en række andre fik mindre strenge straffe.

Kibibi er gift og har otte børn. Han erklærede sig uskyldig og beskyldte ved afhøringen sine bodyguards for at svine ham til.

Voldtægt er et almindeligt krigsvåben i DR Congo. I 2009 formodes 8.300 kvinder, ældre og spædbørn at være voldtaget.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.