Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og Frank Jensen (S), overborgmester i Københavns Kommune, tester den nye løsning med id-kort på byggepladser. Foto: Søren Dahl

Københavns Kommune slår hårdt ned på lønfusk: Ansatte skal bruge særligt ID-kort

25. nov 2019
Københavns Kommune indfører som den første kommune et nyt system med ID-kort på arbejdspladser, der skal gøre det svært for virksomheder at fuske med ansattes løn. Minister er begejstret, mens rapport afslører massive problemer med social dumping på kommunens arbejdspladser.

For den store gruppe håndværkere, der lige nu er i gang med at bygge en ny daginstitution på Else Alfelts Vej i Københavns Ørestadskvarter, starter arbejdsdagen lidt anderledes end på Københavns Kommunes andre byggepladser. 

Hver morgen skal håndværkerne nemlig bruge et nyt ID-kort til at tjekke ind, og når dagen er slut, skal de tjekke ud igen. 

ID-kortet skal ikke holde øje med, om håndværkerne bruger for lang tid i skurvognen under frokostpausen, eller går et kvarter før fyraften. 

Det indeholder i stedet informationer om, hvilket firma de arbejder for, og hvor længe de har været på byggepladsen.

Informationer der skal bruges til at give kommunen og hovedentreprenøreren på pladsen bedre overblik over hvilke firmaer, der arbejder på byggeriet, og ikke mindst gøre det lettere at gennemskue, om firmaerne betaler de ansatte en løn, der lever op til danske overenskomster.

LÆS OGSÅ: Nye tal: Rekordmange sigtelser for illegalt arbejde

Indførelsen af ID-kortet er stadig i testfasen, og det er seneste led i Københavns Kommunes indsats for at komme underbetaling til livs på kommunens arbejdspladser.

Ifølge overborgmester Frank Jensen (S), der mandag morgen var på besøg på byggepladsen i Ørestad, skal det nye system sende en besked til arbejdsgivere om, at 'man ikke vil tolere social dumping i Københavns Kommune'.

- Vi opdager hele tiden brodne kar, og det er særligt nede i kæden af underleverandører, at vi ser snyd og fejl med lønninger. Det skal det her system hjælpe med at stoppe, for som kommune kan vi ikke leve med social dumping, siger Frank Jensen til A4 Nu. 

LÆS OGSÅ: Advokat advarer om nedsmeltning i arbejdsskadesystemet: "Den eneste, der får noget ud af det, er min lønkonto"

Fortsætter hård linje

Det nye system med ID-kort kommer i kølvandet på en dugfrisk rapport fra kommunens egen kontrolenhed mod social dumping, der afslører store problemer med lønfusk på kommunens arbejdspladser. 

Således viser rapporten, at der fra januar til september i år har været problemer med underbetaling på mere end halvdelen af de byggepladser, kantiner og skoler, hvor kommunen har gennemført en kontrol af de ansattes løn- og ansættelsesvilkår. Sidste år krævede Københavns Kommune knap 3,2 mio. kr tilbage fra firmaer, der ikke havde betalt deres ansatte det, de skulle. 

Kommunen har endnu ikke et fuldstændigt overblik over omfanget af underbetaling i år, men kommunens social dumping-enhed støder stadig ind i sager, hvor ansatte har fået alt for lidt i løn. 

Kontrolenheden har blandt andet været på besøg på en arbejdsplads, hvor i alt 48 ansatte tilsammen var blevet snydt for mere end 250.000 kroner i manglende løn. 

Overborgmester Frank Jensen glæder sig over, at kommunens kontrollanter tilsyneladende er 'utroligt dygtige' til at opsnuse og afsløre sager om social dumping, men han ærgrer sig samtidig over, at der med hans ord 'er så meget at komme efter'. 

- Det viser jo, at vi bliver nødt til at fortsætte den hårde linje og sætte ind med skrap kontrol overfor de brancher, hvor vi ved, at der er problemer med social dumping, siger Frank Jensen. 

- Jeg er også sikker på, at vores indsats virker præventivt, så folk, der har tænkt sig at snyde, ved, at risikoen for at blive knaldet er høj i København, tilføjer overborgmesteren. 

Ifølge den nye rapport er det særligt i bygge-, rengørings- og transportbranchen, at virksomhederne har svært ved at betale de ansatte den korrekte løn.

Minister: Helt fremme i bussen 

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) var også til stede under dagens besøg på byggeriet af daginstitutionen i Ørestad. Han mener, at det nye tiltag med ID-kort på byggepladser er et eksempel på, at Københavns Kommune er 'helt fremme i bussen', når det kommer til at bekæmpe social dumping.

- Det er helt afgjort noget, som andre kommuner burde kopiere, og det kan næsten kun gå for langsomt, siger Peter Hummelgaard til A4 Nu.

Han ser også gerne, at systemet bliver indført på landets regionale og statslige arbejdspladser. 

- Det er helt sikkert noget, som regeringen og jeg som minister vil arbejde videre med. Der er rigtig mange brancher, hvor man kæmper med et nedadgående pres på lønninger og arbejdsvilkår, og der kan det her system være et vigtigt våben i kampen for at sikre ordentlige forhold, tilføjer Peter Hummelgaard. 

Foreløbigt er det nye system med ID-kort blevet indført på byggepladsen på Else Alfarts Vej, mens yderligere to byggepladser er ved gøre systemet klar til brug. 

Fakta: Nyt forsøg med ID-kort på arbejdspladser

Den 7. november blev ID-kortene indført på den første byggeplads, byggeriet af Daginstitution Ørestaden, hvor Enemærke & Petersen er totalentreprenør.

 · Når medarbejderne tjekker ind, kan kommunens indsatsteam se, hvem der opholder sig på byggepladserne samt deres ansættelsesforhold - og sætte ind med en kontrol med kort varsel.

· Den næste byggeplads forventer kommunen at starte op i januar 2020. I alt tre byggepladser og en rengøringskontrakt skal indgå i projektet. Indsatsteamet har erfaret, at der er stor risiko for social dumping indenfor netop disse to brancher.

· Pilotprojektet indføres på baggrund af erfaringer fra bl.a. Norge og Sverige, hvor hhv. skattemyndighederne og arbejdstilsynet stiller krav om ID-kort.

· Projektet koster i alt to millioner kroner. Når det er gennemført, evalueres forsøget. Derefter skal Københavns Borgerrepræsentation tage stilling til, om ordningen skal udrulles til byggepladser og andre arbejdspladser, hvor der vurderes at være størst risiko for social dumping.

Kilde: Københavns Kommune