I tre uger i april har knap 63.000 europæere svaret på en række spørgsmål om helbred, arbejde og økonomi. (Arkivfoto) Foto: Camilla Rønde/Ritzau Scanpix

EU: Danskerne føler sig bedst rustet til corona-krise

26. maj 2020, 10:38
Når det kommer til oplevelsen af jobsikkerhed, privatøkonomi og livskvalitet ligger Danmark nummer ét blandt EU-landene, viser undersøgelse fra Eurofound.

Danskerne føler sig godt rustet til at komme ud af corona-krisen, når man sammenligner med øvrige europæiske lande.

Blandt de 27 EU-lande er der færrest danskere, som er blevet fyret. Danskerne har den tredjemindste frygt for at miste jobbet. Og Danmark er det land, hvor færrest tror, at deres privatøkonomi bliver værre, og hvor det er lettest at få enderne til at mødes i familien.

LÆS OGSÅ: Berømt rigmand er død

Det viser en ny rapport fra EU-organet Eurofound, som har lavet den første store undersøgelse af de sociale og økonomiske effekter af krisen. Det skriver Fagbladet 3F.

I tre uger i april har knap 63.000 europæere svaret på en række spørgsmål om helbred, arbejde og økonomi.

Og danskerne klarer sig ret godt, tyder det på.

Danmark er det land, hvor færrest har mistet deres arbejde eller ordrer permanent med bare én procent. Otte procent har mistet jobbet midlertidigt. I et land som Grækenland har 42 procent mistet jobbet midlertidigt. Og i Bulgarien har 11 procent permanent mistet deres arbejde.

Vicedirektør Catharina Sørensen, Tænketanken Europa, nikker genkendende til resultaterne.

- Tallene her bliver bakket op af andre EU-målinger. De viser, at danskerne er de mest tilfredse. Det bekræfter godt det billede, som vi har i forvejen. Danskerne har en tendens til virkeligt at udmærke os i EU på disse spørgsmål. Med danske briller er det flotte tal, siger Catharina Sørensen til Fagbladet 3F. 

LÆS OGSÅ: Lotto-spiller forgyldt efter uger i uvished

Undersøgelsen siger også, at Danmark er det land, hvor tredjefærrest tror, at de er i risiko for at miste deres arbejde indenfor de næste tre måneder.

Det er også i Danmark, at færrest tror, at de deres økonomiske situation bliver værre indenfor de næste tre måneder. Færrest husstande har problemer med økonomien. Og flere danskere end andre EU-borgere er tilfredse med deres liv, viser undersøgelsen.

Undersøgelsen siger ikke noget om, hvorvidt der reelt er større jobsikkerhed, bedre sundhedsvæsen eller flere penge i danske familier end i andre lande.

Den siger noget om borgernes oplevelser og følelser af det - og det er også meget vigtigt i forhold til at komme gennem krisen, pointerer Catharina Sørensen fra Tænketanken Europa.

- I lande som for eksempel Frankrig og Italien har man meget lidt tillid til eksperter i forvejen. Udgangspunktet i Danmark er højt, og der skal meget til at ændre det, mener Catharina Sørensen.

Generelt oplever borgerne i de andre nordiske lande, at de er kommet kommet godt gennem krisen.

I den modsatte ende af resultaterne ligger lande som Grækenland, Slovakiet, Bulgarien og Rumænien – med højst ledighed, størst frygt for at miste jobbet, og lavest tilfredshed med livet.

LÆS OGSÅ: Politisk flertal - Giv danskerne deres feriepenge