FLEKS FØRTIDSPENSION: I orden at jeg skal tjekkes hver 5. år

2. dec 2010, 08:00
MayBritt Munk får førtidspension. Hun kan godt se fornuften i at stramme regler for førtidspensionister.

Hun har et hul i hjernen på otte millimeter. 33-årige May-Britt Munks har sklerose. Hendes immunforsvar brænder hul i hendes nerver. Derfor er hun 75 procent lam fra venstre øje til venstre tå. Hun får i dag førtidspension, fordi hun kan ikke arbejde.

Ifølge regeringens nye regler skal folk som May-Britt Munk fremover ikke regne med at kunne leve på førtidspension resten af livet. Hvert femte år skal førtidspensionen op til revision i kommunen.

"Det var hårdt at få min førtidspension. Jeg skulle igennem en mølle af arbejdsprøvninger. Men det har jeg ikke noget imod at gøre hvert femte år. Folk, der ikke har brug for det, skal ikke have en førtidspension," siger May-Britt Munk.

For mange snyder

Hun oplyser, at hun kender flere, der får førtidspension, men arbejder sort ved siden af. Helt op mod 20 timer om ugen.

"Arbejder man sort, kan man også arbejde hvidt. Kan man det, behøver man ikke en førtidspension. Det er den slags snyd, der gør det så hårdt for dem, der har brug for at få førtidspension," siger May-Britt Munk.

Hun er overbevist om, at hun til enhver tid vil få sin førtidspension, uanset hvor mange gange hun skal igennem en arbejdsprøvning.

Måtte stoppe knokleriet

Før hun fik et hul for enden af hjernestammen på grund af sin sklerose, knoklede hun ved maskinerne på Grundfos og Lego i seks år.

"Det var hårdt arbejde, men det var ikke noget problem at udføre, før jeg blev syg," siger hun.

Da hun stod ved maskinerne igen efter sit første skleroseanfald, kunne hun mærke, at det var svært at magte med en lammelse på 75 procent i den ene siden og konstant træthed.

Hun kunne ikke følge med tempoet på jobbet og mistede arbejdet.

Chefen har også ansvar

Hun mener, at mange psykisk syge vil kunne arbejde, hvis blot arbejdsgiveren tager hensyn til dem.

"Det er ikke kun statens opgave at sørge for de syge. Det skal arbejdsmarkedet også. Så jeg synes reglerne er gode nok," siger May-Britt Munk.