Michael Ziegler, der er formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg, roser fagforeningerne for deres indsats under coronakrisen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Michael Ziegler roser fagbevægelsen: 'Den danske model virker'

9. jun 2020, 15:00
I ni ud af ti kommuner hjalp de kommunalt ansatte på nye arbejdsområder under coronakrisen. Det viser en undersøgelse fra KL. Michael Ziegler, formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg, mener, at det blandt andet er de faglige organisationers fortjeneste.

I langt de fleste kommuner har de kommunalt ansatte under coronakrisen arbejdet indenfor et område, de ikke plejer, ligesom de har arbejdet på andre tidspunkter eller andre steder, end de normalt ville.

LÆS OGSÅ: Jobcentre holdt kontakten til de ledige under coronakrisen

En undersøgelse fra KL (kommunernes Landsforening) viser, at der i 87 procent af kommunerne har været medarbejdere, der har arbejdet uden for deres eget arbejdsfelt.

For 83 procent af kommunerne gælder det, at medarbejderne har arbejdet et fysisk andet sted end normalt, og for 63 procent af kommunerne har medarbejderne arbejdet uden for deres normale arbejdstid.

Det har især været på ældreområdet (78 procent af kommunerne), i daginstitutioner (67 procent) og på skoleområdet (54 procent), at kommunerne har haft brug for hjælp fra ansatte fra andre fagområder. Den hjælp er især blevet hentet blandt akademikerne.

Undersøgelsen viser, at der i 49 procent af kommunerne er hentet hjælp fra de højtuddannede.

Muligheden for at arbejde på et andet område end ens eget, var en del af den fælleserklæring, som KL og Forhandlingsfællesskabet indgik 22. marts på grund af  af coronakrisen.

Michael Ziegler, der er formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg, mener, at undersøgelsen viser, at der har været en stor velviljehed og fleksibilitet blandt medarbejderne:

LÆS OGSÅ: Fagforbund i oprør over kontroversielt dagpengeforslag: 'Har ikke medlidenhed med dem'

- Det er fantastisk at se, at den danske model også virker i så ekstraordinære tilfælde, og at arbejdsgivere og arbejdstagere kan løse udfordringerne i fællesskab. Det bidrag skal de faglige organisationer have stor anerkendelse for, siger Michael Ziegler til KL.