I job, men stemplet som håbløs og arbejdssky

1. jun 2013, 22:00
Du hører altid de grumme detaljer om fleksjobbere, siger Petrine Christiansen. Hvis hun gik på deltid, fordi manden var en rig direktør, havde folks reaktioner været helt anderledes, siger hun.

Petrine Christiansen hader de reaktioner, hun nogle gange får, når hun fortæller, at hun er fleksjobber.

”Hvis jeg var sund og rask og havde en rig mand, der var direktør, og SÅ valgte at arbejde deltid på et galleri, ville folk sige: ’Ihhh, hvor fint’,” siger hun og fortsætter:

”Men når jeg siger: Jeg er nødt til at arbejde deltid, fordi jeg er syg. Så kommer den der berøringsangst. Det et lidt som med død. Uha, der er noget galt med hende!”

Det handler om fordomme og folks tanker om fleksjob, mener 41-årige Petrine Christiansen:

”Når du siger, du er fleksjobber, er det lidt sådan, at du bliver stemplet som endnu en af de der håbløse typer, der ikke gider arbejde. Det er følelsen af at være til besvær – at du er et stakkels tilfælde, der skal hjælpes.”

”Du hører altid de grumme detaljer”

Hver tiende fleksjobber siger, at det er pinligt at være ansat i et fleksjob. Det viser en undersøgelse blandt 1.079 fleksjobbere, som Avisen.dk har lavet i samarbejde med Landsforeningen af Fleks- og Skånejobbere.

Petrine Christensen er en af dem.

”Du hører altid de grumme detaljer i medierne. Men størstedelen af os kan faktisk arbejde. Vi er ikke på tæt på en pension, og vi vil gerne arbejde. Sådan en som mig bliver lidt irriteret af det billede, der bliver tegnet.”

Petrine Christiansen er gift og har en søn på snart ti år. Hun blev visiteret til et fleksjob for tre år siden.

Hun er lige startet i sin anden fleksjobansættelse. Det er kontorarbejde tyve timer om ugen. Mere tillader hendes sygdom ikke.

”Projekt dum i arbejde”

Petrine Christiansen lider af sklerose, som betyder, at hun bliver meget træt og har balanceforstyrrelser. En gang om måneden må hun tage så kraftig medicin, at hun praktisk talt sover tre døgn væk.

Den almene opfattelse af fleksjob har ændret sig i kølvandet på den nye reform af ordningen, som gjorde det muligt for folk med næsten ingen arbejdsevne at få et fleksjob i stedet for førtidspension.

Det mener Petrine Christiansen:

”Fleksjobordningen var opfundet til folk, der kunne arbejde, men ikke fuld tid, for at give dem muligheden for at forsørge sig selv."

"Nu – med fleksjob ned til to timer om ugen – bliver det lidt et ’dum i arbejde’-projekt. Det er de færreste steder, man kan finde et to timers arbejde, der er relativt fornuftigt for arbejdspladsen," siger Petrine Christiansen.