IMG_7385__1_
Henrik Juul Rasmussen, formand for Rør og Blik, taler foran de fremmødte, der tæller cirka 100 mennesker. Foto: Kristoffer Nordskov

Utilfredse fagforeninger i aktion foran Christiansborg: Hummelgaard holder fast i stigende pensionsalder

1. dec 2020, 11:53
Politikere blev mødt af demonstranter, da de i dag var på vej ind og stemme om både Arne-pension og den stigende pensionsalder.

Da Folketingets politikere i dag mødte ind på Christiansborg, blev de mødt af lidt af en velkomstkomité.

Omkring 100 fagligt aktive fra en lang række forbund havde taget opstilling ved indgangen med røde faner og bannere. 

Anledningen er den stigende pensionsalder, som er til afstemning i dag.

Helt konkret skal politikerne stemme om, hvorvidt pensionsalderen skal stige til 69 år i 2035. 

Og deraf kommer navnet på alliancerne 'Stop68' og '68 er mere end nok', der har fået afdelinger og lokalformænd fra blandt andet 3F, FOA, HK, Blik & Rør og Landsforeningen for Socialpædagoger helt op i det røde felt. 

En af dem, der var mødt op foran Christiansborg, er Jens Laursen. Han er tidligere taxachauffør og nu gruppeformand i 3F Transportgruppen Randers. Han er stået tidligt op for at tage den lange tur over broerne i forsøget på at råbe politikerne op.

- Vi skal have stoppet den her himmelflugt med pensionsalderen. Det kan ikke passe, at vi skal dø med arbejdstøjet på, siger han.

Beskæftigelsesminister står ved pensionsstigning

Også retten til tidlig tilbagetrækning, i folkemunde kaldet 'Arne-pension', er på programmet til førstebehandling i dag.

Arne-aftalen skal udfylde det hul i arbejdsmarkedet, som afskaffelsen af efterlønnen har efterladt, lyder det fra den socialdemokratiske regering. 

Og netop derfor er der sammenhæng mellem at holde fast i den stigende pensionsalder og indføre en ret til tidlig pension til dem, der har været på arbejdsmarkedet i længst tid, lød det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), da A4 Arbejdsliv fangede ham på vej ind til afstemningen.

- Vi står ved velfærdsforliget, for det er med til at finansiere, at vi har gratis skole, lige adgang til uddannelse, til sundhed og alle de andre ting, der gør et samfund godt, siger Peter Hummelgaard og fortsætter:

- Vi har samtidig også korrigeret for den stigende pensionsalder med det forslag, vi skal behandle i dag, hvor man kan få op til tre års tidlig pension. Jeg synes de to ting hænger ualmindelig godt sammen, samtidig med, at vi gør det mere retfærdigt for især faglærte og ufaglærte.

'Plaster på et åbent benbrud'

Det giver den tidligere taxachauffør og 3F-gruppeformand Jens Laursen dog ikke meget for.

- Det er ligesom at sætte et plaster på et åbent benbrud. Det hjælper sgu ikke ret meget. Det vil hjælpe nogle få stykker, og vi anerkender da den positive vilje i det, men vi skal have stoppet den her himmelflugt, siger han.

Artiklen fortsætter efter videoen

Den stigende pensionsalder er et resultat af Velfærdsaftalen fra 2006, som blev indgået af Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale Venstre.

Den brede forligskreds vedtog, at danskerne skal arbejde længere i takt med, at de også lever længere, for at Danmark fortsat har overskud i statskassen til velfærd - deraf navnet. 

I løbet af de sidste to år har landets tre største fagforbund, FOA, 3F og HK dog vendt sig imod aftalen, som, de mener, er uretfærdig og uholdbar - især efter, at efterlønnen blev afskaffet i 2011.

LÆS OGSÅ: Dansk Metal: Fastfrysning af pensionsalder vil koste sosu'er og folkeskoler

Ifølge Finansministeriet vil prisen for at stoppe pensionsalderen ved 68 år dog være omkring 53 milliarder kroner.

Også SF og Enhedslisten, hvis arbejdsmarkedsordfører Jette Gottlieb var til stede ved demonstrationen, vil have sat en stopper for pensionsstigningen. Begge partier mener, at regeringens regnestykke er overdrevet og at pengene passende kunne hentes ved ekstra skatter på banker og de rigeste.

Boligminister hilste på

Demonstranterne stod lige foran indgangen til Christiansborg, så det var svært for politikerne at undgå at se dem. En af dem, der gav sig tid til at tale med de fremmødte på vej ind, var boligminister Kaare Dybvad (S).

- Jeg kan sådan set godt forstå kritikken, og at man gerne vil have lov til at gå på pension, før man bliver nedslidt. Det synes jeg også, vi forsøger at levere et svar på, uanset at vi så måske ikke mener, det skal gøre på præcis den måde, som folk her mener, siger han til A4 Arbejdsliv.

Artiklen fortsætter efter billedet

Boligminister Kaare Dybvad hilste på de fremmødte demonstranter på vej ind på Christiansborg. Foto: Kristoffer Nordskov

Mødet i folketingssalen startede klokken 13.00. 

Tror politikerne, at de slipper for at høre på pensionsalder-protesterne, når først de er kommet indenfor, kan de godt tro om igen.

Når stemmerne er afgivet og de folkevalgte forlader Christiansborg, skal de nemlig højst sandsynligt forbi endnu en samlig utilfredse fagforeningsfolk.

Initiativet '68 er mere end nok', har nemlig varslet aktion med bannere, taler og musik foran Folketinget klokken 16. 

Og politikerne kan lige så godt vænne sig til det. Fagforeningsaktivisterne har nemlig bebudet, at de stiller sig op ved indgangen hver eneste dag, indtil loven om at hæve pensionsalderen er tredjebehandlet og endeligt vedtaget.