Peer Balken blev mishandlet på børnehjemmet Godhavn. Nu får han undskyldning af Mette Frederiksen. Foto: Privat

Børnehjemsdrengen Peer får i dag en undskyldning af Mette F: "Jeg var stiknarkoman"

13. aug 2019
Statsministeren giver i dag Godhavnsdrengene og andre børnehjemsbørn en officiel undskyldning for statens manglende tilsyn med børnehjem fra 1946 til 1976. Peer Balken, der tilbragte hele sin barndom på Godhavn og andre børnehjem, glæder sig usigeligt meget til at trykke hånd med Mette Frederiksen og føle, at han også er noget værd.

Hjemme i stuelejligheden i Vanløse i København har Peer Balken glædet sig til tirsdag 13. august, som han sjældent har glædet sig til nogle andre dage i sit 64 år lange liv. 

For Peer Balken er det ikke bare en officiel begivenhed, når statsminister Mette Frederiksen (S) på Marienborg giver en officiel undskyldning til Godhavnsdrengene og andre børnehjemsbørn, der fra 1946 til 1976 blev udsat for svigt og overgreb, fordi staten fejlede fatalt ved ikke at føre tilsyn. 

- Jeg glæder mig usigeligt meget til den undskyldning. For mig er det det samme som, at statsministeren og hele Danmark siger: "Peer, du er noget værd. Du er også et menneske, og du har lov at være her". Det har utrolig stor betydning, at jeg sammen med de andre børnehjemsbørn fra dengang nu får en officel undskyldning, siger Peer Balken til A4 Nu.

LÆS OGSÅ: Nye sager kan være på vej fra Godhavnsdrenge: "Deres liv er ødelagt"

Han er ikke i tvivl om, at det bliver en bevægende dag. 

- Jeg har altid følt, at jeg ikke var en del af samfundet. At jeg var udenfor og ikke noget værd. Det er først i de senere år, hvor Godhavnsdrengene har fundet sammen og har kæmpet for en undskyldning, at det har ændret sig lidt. Når Mette Frederiksen giver en undskyldning på statens vegne, bliver jeg glad og tænker: Jeg har sgu også lov at være her, siger han.

Statsminister Mette Frederiksen har inviteteret Godhavnsdrengene og andre tidligere anbragte børnehjemsbørn til et arrangement på Marienborg tirsdag eftermiddag. Under arrangementet vil hun give en officiel undskyldning til de tusindvis af danske børn, der har lidt på et børnehjem, der ellers skulle give dem omsorg og beskyttelse. 

Mit voksenliv har i høj grad været påvirket af, at jeg har altid har følt mig mindre værd. Jeg har været landevejsridder og stofmisbruger og meget andet.
Peer Balken, Godhavnsdreng og førtidspensionist.

- Nogle af samfundets mest sårbare børn blev mishandlet. De blev svigtet af de voksne, der skulle passe på dem. Myndighederne gjorde intet. Det kan og må vi ikke som samfund lukke øjnene for, siger Mette Frederiksen i en pressemeddelelse og understreger, at det er på høje tid, at ofrene får en undskyldning.

Også social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil deltage i Marienborg-mødet i dag og være med til at undskylde på statens vegne overfor de børnehjemsbørn, der blev svigtet og i dag er ældre mennesker.

Trynet og medicineret 

For Peer Balken var barndommen et mareridt fra start til slut. Fra han var nul til han var 18 år var han på børnehjem, fordi moderen var syg. Imens han fortæller, ruller han sig en smøg, for han er nødt til lige at have 'røg i munden' for at berette om tiden fra fødselsåret i 1955 til 1973, hvor han var placeret på det ene børnehjem efter det andet.

-  Jeg var på Godhavn, fra jeg var 13 til 15 år. Og det var frygteligt. Men jeg havde jo været på et hav af andre børnehjem inden, og det var ikke kun Godhavn, der var sådan dengang. Så jeg vidste jo godt, hvordan forholdene var. Der var masser af andre knægte, der også havde det dårligt. Man blev trynet af de voksne, og man blev også trynet af nogle af de andre drenge, siger han.

Peer Balken fortæller, at han var en af de drenge, der blev medicineret, mens han var på Godhavn. Han fik ordineret forskellige mærkelige præparater, og siden har han ved indsigt i sine journaler fra dengang set, at han har fået blandt andet valium og amfetamin.

For mig bliver det en stor dag, men jeg er også lidt nervøs.
Peer Balken, Godhavnsdreng og førtidspensionist.   

- Jeg prøvede morfin, da jeg var 15 år. Og jeg var stiknarkoman i en meget tidlig alder. Mit voksenliv har i høj grad været påvirket af, at jeg har altid har følt mig mindre værd. Jeg har været landevejsridder og stofmisbruger og meget andet, siger han. 

Peer Balken betoner, at han som voksen har kæmpet med skyld, skam, traumer og mareridt. Det var først, da Godhavnsdrengene begyndte at finde sammen og kæmpe for at få en undskyldning fra staten for den grove mishandling, som de var udsat for, at han så småt begyndte at slippe følelsen af, at han selv var skyld i den opdragelse han fik.  

Den bedste erstatning var førtidspension

I 2007 fik Peer Balken tilkendt førtidspension, og det kalder han selv 'den bedste erstatning', fordi det gav ham et eksistensgrundlag.

Peer Balken har for længst planlagt, hvordan tirsdag 13. august skal foregå. Efter morgenkaffen tager han S-toget til Jægersborg Station, og så vil han gå en lang tur i skoven omkring Marienborg og så være der i god tid inden arrangementet begynder klokken 13.00.

- Alle børnehjemsbørn, ikke kun Godhavnsdrengene, får en officiel undskyldning, og jeg kender masser af dem, der også kommer på Marienborg. I dag er mange af dem blevet mine gode venner, og jeg glæder mig til at se dem. For mig bliver det en stor dag, men jeg er også lidt nervøs, noterer han. .