Kemi i luften: I børnehaven er parfume helt forbudt

6. nov 2011
På Apostelkirkens Børnehave er det forbudt at bære parfume både i rengøringsmidlerne, i tøjet og på kroppen.

I en ydmyg baggård på Vesterbro i København ligger Apostelkirkens Børnehave. I øjeblikket har den selvejende institution 20 børn og fire ansatte.

I børnehavens fælleslokaler hænger farvestrålende aftryk af børnenes hænder, og en papmaché-drage rækker tunge fra en hylde.

Børnehaven ligner med andre ord enhver anden daginstitution, men på et punkt adskiller netop den her børnehave sig fra landets andre børnehaver.

Den er nemlig parfumefri.

Dit hår lugter

Som Avisen.dks reporter har jeg fået lov til at besøge børnehaven i efterårsferien.

På vej til Vesterbro kommer jeg i tanke om, at jeg har vasket mit hår i shampoo og balsam, men jeg kan ikke forestille mig, at det er et problem, selvom børnehavens leder i telefonen har sagt, at en af pædagogerne er overfølsom over for duft og kemikalier.

Hvad jeg ikke tænker på er, at jeg har en kjole på, som jeg også havde på for flere dage siden. Dengang sprayede jeg min parfume, D&Gs Rose The One, på kjolen, men det har jeg for længst glemt.

Jeg har altså taget daginstitutionens forbud lidt for let, hvilket Marianne Catteralls ansigtsudtryk lynhurtigt minder mig om, da hun tager imod mig. Hun lider af duft- og kemikalie-overfølsomhed. Jeg når ikke at gå mere end tre skridt indenfor, før hun udbryder:

"Jamen, du har jo parfume på."

Ikke stor skade

Mine ører bliver bogstaveligt talt røde. Pinligt, at jeg ikke har taget hensyn til pædagogens lidelse. Jeg bakker ud og tager trappen op på lederens kontor. Lisbeth Cronberg Ipsen har en grim hoste, men det er heldigvis ikke en, som jeg har fremprovokeret.

Jeg undskylder i et væk, at jeg ikke har tænkt på, at jeg er mere eller mindre gennem-parfumeret. Lisbeth Cronberg Ipsen fortæller mig, at skaden ikke har været så stor, fordi jeg kun var i nærkontakt med hendes medarbejder i få sekunder.

Hun fortæller også, at pædagogen Marianne Catterall, plejer at åbne vinduerne og lufte ud, hvis nogen ved en fejl eller forglemmelse har taget parfume på.

Og for præcis denne pædagog har forbuddet betydet en verden til forskel. For hende er det slut med f.eks. hovedpine og kvalme.

Slut med at bruge skyllemiddel

Apostelkirkens børnehave har været meget bevidste om brugen af parfume blandt børnene. Siden 2004 har daginstitutionen haft retningslinier for brugen af dufte og kemikalier. Regler, der med tiden er blevet strammere og strammere.

Børnehavens forældre er lige nu i færd med at formulere en ansøgning til Københavns Kommune. De vil have lov til at sende børne hjem, hvis barnet dufter af:

  • Vaskepulver
  • Skyllemiddel
  • Shampoo og balsam
  • Creme
  • Røgelse

"Du kan sammenligne det lidt med øjenbetændelse. Øjenbetændelse smitter, og derfor beder vi forældrene om at hente deres barn, hvis det har den sygdom."

"Det samme gør sig gældende for parfume. Vi har et barn, der er decideret overfølsom, og mange børn med astmatisk bronkitis, og de kan altså ikke tåle parfume," siger Lisbeth Cronberg Ipsen og tilføjer:

"For ikke at nævne pædagogerne. Kun en af dem har decideret overfølsomhed, men i gamle dage klagede de tit over hovedpine, fordi mange mødre var tungt parfumeret."

Ikke flere mormor-undskyldnigner

Lederen af Apostelkirkens Børnehave følger mig ud på legepladsen, hvor jeg har fået lov til at tage nogle fotografier. På vejen passerer vi to drenge i flyverdragter, der skal ud at gå tur med pædagogerne. Da jeg går forbi drengene, siger en af dem spontant:

"Adr, du lugter langt væk af parfume."

Jeg bliver noget flov og skynder mig ud på legepladsen.

"Vi får sommetider undskyldningen. Mit barn har været hjemme hos mormor, og hun bruger uforskammet meget skyllemiddel. Med de nye regler vil forældrene ikke længere kunne bortforklare, at deres barn dufter," lyder det fra lederen af børnehaven.

Efterlyser forbud fra politikere

Lisbeth Cronberg Ipsen undrer sig over, at forældre i andre børnehave ikke har krævet et parfumeforbud. Så vidt hun ved, er ingen andre daginstitutioner herhjemme parfumefri pånær en børnehave i Aalborg, der er for astma-børn, der er blevet henvist af deres læge.

"Jeg håber, at politikerne vil gøre noget ved problemet. Der er regler for giftige stoffer i legetøj, men der er ingen regler for duftforurening, og det synes jeg er forkert."

"Dufte er ikke sundt for sensitive børn med eksem og allergi, og vi ved ikke, hvordan de påvirke de raske børn, men nogle af duftene trænger ind i deres hud," siger hun.

I den københavnske daginstitutionen har ingen af forældrene gjort modstand mod det kommende forbud, og børnene lader også til at være glade for det.

Og journalisten? Hun har fået sig en lærestreg.