Tæt på verden: I 2012 vil en milliard krydse grænser

1. maj 2012
Hver tolvte person med job i verden arbejder med turisme. Gæstfrihed, smuk natur og sikkerhed er en god forretning i alle lande.

Turisme til verdens fattige lande vokser betydeligt hurtigere end i de rige. Gæstfrihed, smuk natur og sikkerhed er således et af de mest lovende produkter for global udvikling. Samtidig skabes der virkelig mange nye job i sektoren.

Hver tolvte person med job i verden arbejder med turisme. I 2012 vil en milliard mennesker krydse grænser.

Servicesektoren er i disse år ansvarlig for halvdelen af de flere fattige landes nationalprodukter, anslår FN handelsorganisation, UNCTAD. Turismen har en sund og naturlig plads i den grønne vækst, der bliver særdeles vigtig i de kommende tiår.

Konkurrencen bliver hård, for flere og flere lande har forstået budskabet og er i færd med at udvikle deres helt egen bæredygtige turismeprodukter. Så i fremtiden hedder feriemålet måske Lesotho eller Paraguay.

Enorm vækst

Trods international krise er der gang i rejseindustrien. Næsten en milliard mennesker har krydset grænser og det er 4,4 procent flere end i 2010.

Af over 100 lande, der har rapporteret om deres resultater indenfor turisme viser 88 flere besøg med en vækst på 33 procent. Det gik tilbage for 15 lande. De første tal for 2012 viser endnu højere vækst globalt.

Og hvem er det så, der får mange flere besøgende? Vinderen er Saudi Arabien med 60 procent, Bhutan og Georgien med 39 procent og Sri Lanka med 31 Procent.

Lande med vækst i 20-erne er Palau, Myanmar, Makedonien, Azerbaijan, Uruguay, Cambodja og Thailand. Med procenter under 20 kommer lande som Vietnam, Moldova, Maldiverne, Estland, Algeriet, Madagaskar, Finland, Ny Caledonien, Singapore og Rumænien.

Europa hitter

Af alle internationale ankomster i et fremmed land tegner Europa sig for halvdelen med 502 millioner mennesker, oplyser det nye nummer af World Tourism Barometer. Væksten er overraslkende den finansielle krise taget i betratning.

Og hvor kommer alle disse mennesker fra? Væksten blandt skandinaver, koreanere og australier, der ville ud i verden og væk hjemmefra, var særdeles stor.

Ellers kommer stigningsprocenterne fra de nyrige lande Kina (30), Rusland (21), Brasilien (44) og Indien (33).

Konflikt er dårlig business

[pagebreak]Turisme til lækre strande og historiske monumenter kan relativt hurtigt etableres. Konflikter kan ødelægge det hele hurtigere end nyhederne kommer ud.

Taberen i verdens turismestrømme er helt suverænt Mellemøsten, der i 2011 fik 10 procent færre gæster end i 2010. I perioden året før var væksten 16 procent, oplyser FNs turismeorganisation, UNWTO.

Bundrekorden er ikke overraskende Syrien, som fik 41 procent færre gæster i 2011 over det forudgående år. Herefter kommer Egypten (-32), Tunesien (-31), Libanon (-24) ... og så fik japan 28 procent færre på grund af atomulykken og naturkatastrofen.

Turisme er sundt

Ved FNs handelskonference, UNCTAD, der sluttede torsdag, er det understreget, at turisme er en vital sektor, der er gavnlig for økonomien og skaber beskæftigelse i både fattige og rige lande.

For at skubbe ekstra meget bag på udviklingen har FN nedsat en styregruppe bestående af 9 forskellige afdelinger, der skal arbejde sammen om at styrke turisme til fattige lande.

Faktisk er turisme en eksportindustri, hvor kunder fra fremmede lande selv kommer og henter varerne. Internationale gæster er en top indtægtkilde for halvdelen af verdens fattigste lande.

Statistisk set bygger 5 procent af verdensøkonomien på turisme, 6 procent af al eksport er ved gæstfrihed og en ud af hver 12 job i verden er i denne sektor, oplyser UNWTO.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.